• BIST 10044.11
  • Altın 3001.006
  • Dolar 35.3357
  • Euro 36.875
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

Afyon’a Gitmek İçin Çok Sebebiniz Var

Afyon’a Gitmek İçin Çok Sebebiniz Var
Gastronomi ve Sağlık Turizmi ile ön plana çıkan Afyonkarahisar yolların keşiştiği yerde sizi bekliyor

TURİZMİN SESİ


Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı ve Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Vekili Hamza KALKAN Afyonkarahisar’a dair her şeyi açıkladı.

LEZZET, KÜLTÜR VE TERMAL TURİZMİN CAZİBE MERKEZİ

Tarihin en eski dönemlerinden beri bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ilimiz, tarihî ve kültürel değerlerin izlerini taşıyan bir coğrafyada yer almaktadır. Lezzet, kültür ve termal turizme hizmet verebilecek bir cazibe merkezidir.Özellikle Osmanlı döneminde Mevlevilik kültürü gelişimi ile kültür ve sanatta olumlu gelişmelere sahne olmuştur. Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra zengin bir kültürel mirasa da sahiptir. Hava ve toprak yapısı ile de bölgeye has yiyecek ürünlerinin yetiştirilmesi mümkün olmuştur. Tarım ve hayvancılığında yaygın olduğu ilimizde bu durum çeşit olarak yemeklere de yansımaktadır.

hamza-kalkan.jpg

AFYON YÖRESİ ZENGİN BİR MUTFAĞA SAHİPTİR

Afyon yöresi yemekleri incelendiğinde; çorbalar, pilavlar, hoşaflar, salatalar, et yemekleri, sebze yemekleri, hamur işleri, tatlılar, turşular ve içecek çeşitleriyle de oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Başta kırmızı et, haşhaş, mandadan üretilen süt ürünleri, yumurta, sucuk ve lokum gibi yöreye has ürünler bölgenin en önemli zenginliği olarak göze çarpmaktadır. Afyonkarahisar Yemek Kültürü incelendiğinde Türk mutfağının bilinen bir çok seçkin ürünü yöresel lezzetler arasında yerini almıştır. Bölge insanı özel günlerde yöresel lezzetleri belirli bir sofra adabıyla dostları ile paylaşmaktadır.

AFYON YÖRESEL LEZZETLERİ YAŞAMIN HER ANINDA PAYLAŞILMAKTADIR

Afyonkarahisar’da yaşamın her anında yöresel lezzetleri görmek mümkündür. Aileler Doğumdan başlamak suretiyle ’’Ad koyma’’, ’’Sünnet’’,’ ’Askere Gitme’’, ’’Nişan’’, ’’Düğün’’, ’’Hac Daveti’’, ’’Zinardı’’, ’’Oğlan Kınası’’, ’ Güvey Koyma’’, ’’ El Öpme’’, ’’ Çeyiz İndirme’’, ’’Ölüm’’, ’’ Gezek’’ ve ’’Sıra Yemekleri’’ gibi birçok özel günde yöresel lezzetleri yakınlarıyla paylaşmaktadır. Bu yemeklerin diğer özelliği ise belirli bir sofra adabı ile sırasıyla ikram edilmesidir.

GELENEKSEL LEZZETLER

Afyonkarahisar Mutfağı geleneksel lezzetleriyle zengin bir çeşitliliğe sahiptir. Özellikle hamur işlerinde haşhaş ve haşhaş yağı kullanımı yaygındır, yemeklerde ise etin özel bir yeri vardır. Nohut ve buğdaydan elde edilen göce ve düğü yemeklerde çokça kullanılmaktadır.

PATLICANIN ÖZEL BİR YERİ VAR

Afyonkarahisar mutfağında 20’den fazla çeşitte yemeği yapılan patlıcanın özel bir önemi vardır. Patlıcan böreği ise Afyonkarahisar’a özgüdür.

AFYON SIRA YEMEĞİ

Afyonkarahisar’da özel günlerde kurulan meydan sofralarında toplu yemek yenir ve bu yemeğe ’’Sıra Yemeği’’ adı verilir. Sıra yemeğinde yemek çeşidi verilen davetin özelliğine göre 10-15 çeşitten 41 çeşide kadar çıkmaktadır. Sıra yemeğinin sonunda sindirimi kolaylaştırması için bamya verilmesi de Afyonkarahisar’a özgüdür.

AFYON’DA TADILMASI GEREKEN LEZZETLER

Afyonkarahisar’a özgü yemeklerden Göce tarhanası, et yemeklerinden bütün et, Afyon kebabı, paçık, duvaklı hindi, sebze yemeklerinden patlıcan böreği, ilibada dolması, patlıcan, pırasa, maydanoz, kabak musakkaları, düğülü yaprak dolması ve ekşili bamya tadılması gereken lezzetlerdir.

AFYON HAMUR İŞİ YEMEKLERİ

Hamur işlerinde de Arap aşı, ağzı açık, bükme, haşhaşlı börek, ocak bükmesi, katmer, cızdırma, Afyon’un ekşi mayalı patatesli ekmeği ve öğmenin ayrı bir yeri vardır. Hazırlanan hamur işlerinde başta yeşil mercimek olmak üzere peynir, patates ve kıyma iç malzemesi olarak kullanılır.
 

KIŞIN EN ÇOK TÜKETİLEN: AFYON SUCUĞU

Afyonkarahisar’ın önemli gelir kaynaklarından olan sucuk kış aylarında en çok tüketilen ürünlerin başında gelir.

ET YEMEKLERİNİN PÜF NOKTASI

Yemeklerde kullanılan etler yağlı olduğu için ayrıca yağ ilavesi yapılmaz etin yağı ile yemek pişirilir. Et yemeklerinin pişme süresinin uzun tutulmaması (4-6) saat yemeklere ayrı bir lezzet katmaktadır. Örneğin keşkek, bütüm et, tas eti, paça vb. gibi yemeklerde iç yağı (don yağı) kullanılmaktadır.Bazı yemeklere özgü lezzetin oluşmasında iç yağı önemli bir katkı maddesidir. Örneğin (bükmede) Afyonkarahisar yemeklerinde margarin tercih edilmez. Nohut, yeşil mercimek buğday ve buğdaydan elde edilen göce bulgur ve düğü yemeklerde sıklıkla kullanılır. Nohut bütün musakkalara katılmaktadır.

AFYON’DA MEŞHUR OLAN LEZZETLER

Adını haşhaş bitkisinden alan Afyonkarahisar haşhaş üretimi ve kullanımında da ciddi söz sahibidir. Sucuk, Lokum, Kaymak yine Afyonkarahisar ile özdeşleşmiş ürünlerdir. Sütün yağlı kısmının değerlendirildiği bir ürün olan kaymak manda ve inek sütünden elde edilir. Ancak manda sütünden elde edilen kaymak tercih edilir. Çünkü manda sütünden elde edilen kaymak daha lezzetli, beyaz ve dayanıklıdır.Sade olarak tüketildiği gibi çeşitli tatlılarında besleyici değerini ve lezzetini artırıcı bir çeşni maddesi olarak ta kullanılır. Afyonkarahisar’da kaymaklı şeker, lokum gibi şekerleme ürünlerinde de sıkça kullanılmaktadır.

MEYVECİLİK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR

Kiraz, Vişne Afyonkarahisar’ın Sultandağı, Çay ilçelerinde yetişmektedir. İlçenin sulanalabilir arazileri üzerinde meyvecilik önde gelmektedir. Kiraz, Vişne, Elma üretimi ilçe ekonomisinin temelini oluşturmaktadır. Kiraz üretiminin %80’i ihracata gitmekte olup, elma ve vişne daha ziyade iç piyasaya sürülmekte, kalan kısmı da ilçede bulunan meyve suyu ve konservecilik fabrikalarında değerlendirilmektedir. Napolyon kirazı Fransa, Hollanda, İngiltere, Almanya, Çin ve Belçika’ya ihraç edilmektedir.

YUMURTA VE PATATES ÜRETİMİNDE CİDDİ SÖZ SAHİBİ

Yumurta üretiminde yumurta piyasasını belirleyen il Afyonkarahisar’dır. Patates üretiminde de ciddi söz sahibi olan Afyonkarahisar’ın MC Donalds ve Burger King gibi markaların bütün patates üretimleri Afyonkarahisar’da üretilmektedir.

16,5 TON LOKUM

Lokum üretiminde günlük 16,5 ton lokum üretimiyle dikkat çeken Afyonkarahisar yaklaşık olarak 80 ülkeye lokum ihraç etmektedir.

33 TON SUCUK

Ayrıca Afyonkarahisar’da günlük 33 ton sucuk üretim yapılmaktadır. Et ürünlerinde de et piyasasını belirleyen il konumunda olan Afyonkarahisar İstanbul’un et ihtiyacının yaklaşık %35’ini karşılamaktadır.

UNESCO TESCİLLİ GASTRONOMİ ŞEHRİ

Afyonkarahisar,sahip olduğu yöresel lezettetler ve zengin yemek çeşitliliği ile de artık UNESCO tescilli Gastronomi Şehridir.Gastronomi Turizmi konusunda,da önemli bir çekim merkezi olacağını düşünüyorum.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21