TURİZMİN SESİ
Bugün Hükümetlerarası Katılım Konferansı'nın bakanlar düzeyindeki 8'inci toplantısı ile çevre faslı açılırken, Türkiye böylece 33 fasıldan 12'sinde müzakereleri başlatmış oldu. Toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Dönem Başkanı İsveç'in Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Türkiye bölgede önemli bir ülke olduğu için sadece çevre faslını değil, Afganistan'dan Orta Doğu sürecine kadar çeşitli konularda konuştuklarını söyledi. Çevre faslının açılmasının Türkiye'nin önemli adımlar attığının ve ilerlediğinin kanıtı olduğunu belirten Bildt, bu faslın çok karmaşık olduğunu, bu nedenle de bunun başlı başına Türkiye'nin ilerlediğinin göstergesi olduğunu kaydetti. Bir soru üzerine vize konusuna da değindiğini açıklayan Bildt, göç ve vize konularının son derece önemli konular olduğunu, şu an için vize konusunda Türkiye'ye yönelik yeni bir uygulama olmadığını ifade etti. Bildt, ilerleyen zamanda gerekli düzenlemelerin yapılacağına inandığını da belirtti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, Sırbistan, Makedonya ve Karadağ'a vize verilmesi konusunda Türkiye'nin herhangi bir itirazı olmadığını, bunu doğru bulduklarını ancak müzakere sürecinde dahi olmayan ülkelere bu kolaylık sağlanırken müzakere eden bir ülke konumunda olan Türkiye'nin bu uygulamadan yararlanamayacağının herhangi bir mazereti olmadığını söyledi. Davutoğlu, "Biz Shengen ile gereken ne tür teknik altyapı varsa hepsini yerine getirmeye ve istenen tüm kriterleri karşılamaya hazırız.
Biyometrik pasaport olsun, sınır kontrolü olsun diğer ülkelerin aldığı her türlü önlemi Türkiye de alabilir. Biz bunu gerçekleştirdikten sonra vize kolaylığının sağlanmasının başka mazereti olamaz" diye konuştu.
Davutoğlu'ndan sonra konuşan Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise, kriterlerin belli olduğunu ve Türkiye'nin bu kriterleri yerine getirir getirmez konseyin Türkiye'ye de aynı kolaylıkları sağlayacağına inandığını söyledi.
Kıbrıs konusuna da değinen liderler, toplantıda konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İlk sözü alan Davutoğlu, son zirvede Güney Kıbrıs'ın yayınladığı tek taraflı bildiri konusunda, "Bu tip bildiriler daha ne kadar AB-Türkiye ilişkilerini gerecek. Türkiye, AB'nin global rolüne katkıda bulunabilecekken, enerji güvenliği konusunda önemli rol oynayabilecekken bu tip basit ve küçük meseleler bu ortaklığı ve işbirliğini gölgede bırakmamalıdır. Türkiye, BM parametreleri içerisinde iki kuruculu bir devlet çözümüne çaba sarfetmektedir" dedi. Bildt ise, son 5 yıl içerisinde Türkiye'nin öneminin arttığını ve buna rağmen son zirvede küçük ama sesi çok çıkan ülkeler tarafından Türkiye'nin fazla kalabalık, fazla değişik bir ülke olduğunun söylendiğini belirtti. Bildt, Kıbrıs konusunda olumlu adımlar atılmasını ve olumlu gelişmeler olmasını umut ettiklerini de vurguladı. Rehn ise, bu konunun Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin, AB'nin global bir oyuncu olup olmadığıyla çok yakından ilişkili olduğunu ifade etti. Çevre faslının açılmasının ardından Davutoğlu'nun genel mesajı ise, "Türkiye için AB entegrasyonunu stratejik olarak devam edecek. Askıda olan fasıllar da sanki açılacakmış gibi hazırlıklarımızı sürdüreceğiz. Gönül isterdi ki başka fasıllar açılabilsin" oldu. Toplantıda AB yetkilileri, Türkiye'nin çevre faslını açmasını, böyle komplike bir fasılda ilerleme sağlamış olmasını Türkiye'nin iradesini ve yeterliğini gösterdiği konusunda hemfikir oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.