• BIST 9237.96
  • Altın 2947.706
  • Dolar 34.3538
  • Euro 36.7108
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

80 BELGESEL İZLEYİCİ İLE BULUŞACAK

80 BELGESEL İZLEYİCİ İLE BULUŞACAK
''Toplumsal hafıza boşluklarının doldurulması ve kültürel sürekliliğin sağlanması'' amacıyla 12 yıl önce yola çıkan İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, 3-11 Aralıkta 80 belgeseli izleyici ile buluşturacak

TURİZMİN SESİ


Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB) tarafından düzenlenen 1001 Belgesel Film Festivali'nin açılış töreni 3 Aralık akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapılacak. Festival, dünyanın farklı ülkelerinden belgeselleri ve belgesel sinema alanında çalışmalar yürüten insanları bir araya getirecek. Festivalin davetlileri arasında Amsterdam Belgesel Festivali'nden Peter van Bueren, Avrupa Belgesel Ağı (EDN) kurucusu ve eski başkanı Tue Steen Müller ile yönetmenler Yunanistan'dan Robert Manthoulis, Stavros Psillakis, Elias Giannakakis ve Geranimos Rigas, Hollanda'dan Michiel Erp, Brezilya'dan Daniela Broitman, İngiltere'den Yumiko Hayakawa, Küba'dan Rigoberto Lopez Pego ve Rusya'dan Georgy Paradzhanov bulunuyor.Festival kapsamında ''Bir Sanat Formu Olarak Belgesel Sinema'' konulu ''Uluslararası Belgesel Sinemacılar Konferansı''nın yanı sıra paneller, söyleşiler, ustalık dersi ve ''gece yarısı belgeselleri'' gibi etkinlikler de gerçekleştirilecek.

FESTİVAL FİLMLERİ
12. İstanbul Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali'nde, 4-11 Aralık tarihleri arasında bu yıl yaklaşık 80 belgesel gösterilecek.
Filmler arasında doğdukları kültürle kadın olmayı sorgulayan, çatışmalarını şiir ve şarkılarla dile getiren kadınların hikayesini anlatan ''Queen Khantarisha'', Rusya'da komünizmden kapitalizme geçiş dönemi sırasında intihar eden Rus şairini anlatan ''Boris Ryzhy'', kadın giysilerine ve takılarına ilgi gösteren 14 yaşında bir gencin hikayesini belgeleyen ''Let's Be Together'', İran'da poligamik, komik, trajik bir evlilik hikayesinin belgeseli ''Four Wifes One Man'', Ermenistan'da yaşayan Yezidilerin günlük yaşamlarını yansıtan ''Children of Adam'', 2. Dünya Savaşı sonrası Yunanistan'da ''solcuları rehabilite etmek'' için kapattıkları hapisaneyi anlatan ''Exile Island'', Katrina Kasırgası sonrasında hayatları tamamen değişen çocukların hikayelerine yer veren ''Katrina's Children'' bulunuyor.
Festival programında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a halkın yazdığı mektuplar ve verilen cevapların işlendiği ''Letters to the President'' ile yerel yönetimlerle ilgili şikayet dilekçelerini eksenine alarak Çin'in bugünkü durumundan kesitler sunan ''Petition'' adlı belgesel de yer alıyor. Festival programına ayrıca İstanbul'un Avrupa Kültür Başkanı olması dolayısıyla 2010 yılında gerçekleştirilecek ''Avrupa Sosyal Forumu'' açısından deney paylaşımı olabilecek filmler de eklendi. Bu kapsamda Brezilya'nın kenar mahallelerinden birinde yaşayan sıradan insanların sosyal foruma katılımını anlatan ''Voices From the Edge'', Brezilya'da Rio de Janerio'nun zor mahallelerinde yaşayan insanların hikayesine yer veren ''My Brazil'', İngiltere'de insan hakları ve düşünce özgürlüğünün nasıl baskıya uğradığını gözler önüne seren ''Brian & Co. Parliement Square'' izlenebilecek.

ARŞİV FİLMLERİ İLGİ ÇEKECEK
Festival bu yıl İstanbul'da daha önce gösterilmeyen bazı arşivlerden filmleri de programına aldı.
Bunlar arasında 1950 ve 60'lı yılların Sovyet propaganda filmleri, haber arşivleri ve televizyon görüntülerinden arşivler kullanılarak kurgulanan ''Revue'', 2. Dünya Savaşı'nda Hitler'in 3 milyon nüfuslu bir şehri açlığa mahkum ettiği Leningrad Kuşatması'nı belgeleyen ''Blockade'', Portekiz'de Salazar diktatörlüğünü işleyen deneysel belgesel ''Natureza Morta'' yer alıyor.

MÜZİKLE İLGİLİ BELGESELLER
Festivalde müzikle ilgili belgeseller için de özel bir bölüm ayrıldı. Bu kapsamda tek başına bir orkestra gibi müzik yapan, yeni müzik enstrümanları icat eden, yaptığı müzikleri kaydedip dağıtan bir grubu anlatan ''One Man in the Band'', Venezuela'da klasik müzik eğitimi alan gençlerin hayalleri ve geleneksel müzik ile kurdukları ilişkiyi konu edinen belgesel ''Mata Tigre'', Sırbistan'da trompetin hayatın her alanına nasıl dahil olduğunu gösteren ''Trompet Cumhuriyeti'', müziğin sosyal bir köprü haline gelişini belgeleyen ''Zanzibar Musial Club'', Sırp şarkıcı ve söz yazarı Vladimir Divljan'ın savaşla birlikte Avrupa'ya göç eden insanlar arasında yerini almasını anlatan ''Vlada'' yer alıyor.

KÜBA BELGESELLERİ RETROSPEKTİFİ
Festival kapsamında Küba'nın ilk kültürel kurumu olan ''Küba Sinema Sanatı ve Endüstrisi Enstütüsü''nün (ICAIC) 50. yılı dolayısıyla ICAIC, Küba'nın Ankara Büyükelçiliği ve Jose Marti Küba Dostluk Derneğinin katkılarıyla Küba belgeselleri retrospektifi yapılacak.
Gloria Argüelles'in imzasını taşıyan ''A History in Black and White'' filminin dünya prömiyeri de festivalde gerçekleştirilecek.

TÜRKİYE'DEN BELGESELLER
Festivalde, ''Türkiye'den Belgeseller'' bölümünde de Melis Birder'in 10 yıldır her hafta sonu hapishanedeki kocasını ziyaret eden Denise'nin gözünden, çoğunlukla siyahi ve Latin kökenli kadın ve çocukların dahil olduğu ziyaretlerin nasıl bir sisteme dönüştüğünü ve Amerikan hapishane sistemini sergileyen ''Ziyaretçiler'' ve Caner Canerik'in Malatya'da Alevi nüfusun yoğun olduğu bir köyde çobanlık yaparak geçinen 3 insanı anlatan ''73. Millet'' izlenebilecek.
Yönetmen Enis Rıza'nın son filmi ''Çöpte Dostoyevski Buldum'' adlı belgeselin dünya prömiyeri de festivalde yapılacak. Belgesel, hayatını kağıt çöpçülüğü yaparak kazanan bir gencin bir sahafa dönüşmesinin hikayesini anlatıyor.

Melisa Önel'in Esmeray'ın hayatını anlatan ''Ben ve Nuri Bala'', Mustafa Ünlü'nün Siverek'ten Paris'e uzanan bir hayat ve kitapları ile yazar Osman Necmi Gürmen'in biyografisini sunan ''Kurşun Kalem'', Çayan Demirel'in Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanan olayları tanıklarla anlatan ''5 No'lu Cezaevi'' filmi de festivalde gösterilecek filmler arasında bulunuyor.
1001 Belgesel Film Festivali film gösterimleri ve yan etkinlikleri Fransız Kültür Merkezi, Suna-İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Muammer Karaca Tiyatrosu, Kumbara Sanat, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, tarihi Sümerbank Binası ve Tütün Deposu'nda gerçekleştirilecek. Belgesel Sinemacılar Konferansı'na ise Galatasaray Üniversitesi ev sahipliği yapacak.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21