TURİZMİN SESİ
Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu uzmanlarınca, Alaçeşme köyünde yapılan çalışmalar sonucunda hazırlanan rapor doğrultusunda, taş ve ahşap malzemeyle inşa edilen, Akseki Bölgesi geleneksel konut mimarisinin nitelikli örneklerinden olan 7 yapının, taşınmaz kültür ve tabiat varlığı olarak tesciline karar verildi. Kurul, tarihi mezar taşları ile anıtsal nitelikli ağaçlar bulunan mezarlık alanının da korunması gerekli kültür varlıklarından sayılmasını kararlaştırdı. Kurul ayrıca, yapıların çevresindeki eski yayla yollarına bağlanan taş döşeme yollarla, yakın parsellerini de korumaya aldı.
Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun, ormanlık alanda kalan eski kilise alanı ve eski harman yerini de içeren alanı da yoğun seramik parçaları ve yapı kalıntısına ait temel izlerinin bulunması nedeniyle birinci derece arkeolojik sit alanı olarak tescil ettiği bildirildi.
Bu alanda Koruma Yüksek Kurulu'nun arkeolojik sit alanlarına ilişkin yürürlükteki ilke kararı koşullarının geçerli olduğuna karar verildiği ifade edildi. Bu aşamada, Alaçeşme köyü ile ilgili planlama çalışmasında, bu köydeki kırsal yapılanma özelliklerinin korunmasına yönelik ilkelerle planlama yapılmasının ilgili kurumlara tavsiye edilmesine karar verildiği kaydedildi.
Alaçeşme köyü muhtarı Mustafa Pınarbaşı, köyün yaklaşık 800 yıl önce kurulduğunun tahmin edildiğine değinerek, köyün kurucularının Rumlar olduğunu, bundan 300 yıl kadar önce de köye Türklerin yerleştiği yönünde bilgilerin aktarıldığını söyledi. Köydeki tüm mimari eserlerin ve ustalıkların Rum mimarisini anımsattığını anlatan Pınarbaşı, şu bilgileri verdi: "Köydeki tarihi evler, Akseki'deki (hatıllı evler) sınıfındadır. Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun geçtiğimiz ekim ayından beri yürüttüğü çalışmalar sonucunda 7 ev ile köyümüzün merkezindeki patika diye anılan taş yollar, köprüler ve mezarlıklar, korumaya alındı. Korumaya alınan evler, yaklaşık 250-300 metrekare alana yerleştirilmiş, 6 ve 7 odalı evlerdir. Bu evlerin odalarındaki mimari işçiliklerin tamamı Rumlar tarafından yapılmıştır. Bunların kafesleri cumba olarak anılmaktadır ve dışa açık şekilde bulunmaktadırlar."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.