• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

7. İSTANBUL LALE FESTİVALİ BAŞLADI

7. İSTANBUL LALE FESTİVALİ BAŞLADI
'7. İstanbul Lale Festivali'nin açılışı dolayısıyla, Emirgan Korusu'nda gerçekleştirilen törende konuşan Başkan Topbaş, ''Lale tekrar evine dönüyor dedi

TURİZMİN SESİ-HANDE KURT


İSTANBUL-Emirgan Korusu'nda kalabalık bir vatandaş topluluğunun katılımıyla başlatılan Lale Festivali'ne Ak Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Yalçın Karayağız Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers ve çok sayıda davetli katıldı.

İstanbul'u lale ile buluşturan ''7. İstanbul Lale Festivali''nin açılışı dolayısıyla, Emirgan Korusu'nda gerçekleştirilen törende konuşan Başkan Topbaş, Orta Asya'dan Semerkant ve Buhara'ya, oradan da İstanbul'a taşınan lalenin 150 yıl önce Hollanda'ya gittiğini ve Hollandalıların laleyi sadece ekonomik değer olarak kullandığını ama artık lalenin evine döndüğünü söyledi.

Başkan Topbaş, lalenin artık Türk kültürünün bir parçası olduğunun altını çizerek, ''Lale tekrar evine dönüyor diye başlattığımız çalışma sonucunda bugün İstanbul'da 12 milyon lale soğanı İstanbullulara artık kendini gösterdi. 2005 yılında 600 bin lale soğanı diktiğimiz zaman o dönemde dahi bunu çok daha farklı değerlendirmesini yapan insanlarımız vardı. Ama burada bu gün gururla ifade etmek istiyorum ki, lale tekrar kültürümüze girdi. Hayatımızın içinde bir parça oldu'' dedi. Türkiye'de artık çiçek sektörünün ciddi anlamda kendisini hissettirir hale geldiğine dikkat çeken Başkan Topbaş, ''İstanbul bir ülke özelliği gösteriyor. Ama Türkiye'nin yapısı ve coğrafyası da bir kıta özelliği göstermekte. Türkiye'nin her yerinde her şey yetişebiliyor. Dünyanın her yerinde yetişen bitki türlerini burada görmek mümkün. Bu coğrafyanın bize sunduğu bir güzellik de her tür bitkiyi yetiştirme imkanımız var. Bu nedenle biz istiyoruz ki İstanbul'u ve Türkiye'yi bu bitkileri yetiştirme merkezi haline getirelim'' diye konuştu.

Başkan Topbaş Lalelerin İstanbul'da ekilmeye başlandığı ilk zamanlardaki tepkileri hatırlatarak şöyle devam etti: ''Bu sayede ekonomiye katkı sağlandı. Zamanında çok eleştirildik. Halbuki biz İstanbul'u zaten yeşillendirmek, ağaçlandırmak ve İstanbul'u güzel hale getirme çalışmalarımızın bir parçasıydı bu. Ama lale özeline, çiçek özeline girdiğimiz zaman bunların bize yıllık 2,5 milyon lira civarında bir maliyeti var. Bu bizim bütçemiz için çok küçük bir rakam.''Lalenin güzelliğinin yanında başka alanlarda da kullanıldığını belirten Başkan Topbaş, lale yapraklarından organik gıda boyası, kumaş boyası ürettiklerini, bu yıl ki sezonda da seri üretime geçmeyi planladıklarını ifade etti. Anadolu'ya has olan ters lale türünü tekrar geliştirmek ve doğada yaşatmak adına Van Üniversitesi ile bir çalışma yaptıklarını belirten Başkan Topbaş, şu anda İstanbul'a ayrıca yetişkin olmak üzere 8-10 yaş grubunda 30 bin adet erguvan ağacı da diktiklerini dile getirdi. İstanbul'a gelen yabancılara Lalelerin güzelliğiyle çok farklı bir İstanbul yaşattığını kaydeden Başkan Topbaş, belediye olarak yerel hizmetlerde sadece alt yapı, yol yapmak değil, kentte yaşayan herkesi mutlu kılacak bir kent oluşturmak zorunda olduklarını söyledi.

Türkiye - Hollanda Dostluğu
Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers de, lalenin İstanbul ile Hollanda arasındaki güzel dostluğun sembolü olduğunu söyledi. Bu sembolün bu yıl öneminin daha büyük olduğunu kaydeden Kervers, ''Bu yıl Hollanda ile İstanbul arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı. 400 yıldır Hollanda ile Türkiye arasında her hangi bir savaş olmamıştır ve bu dostluk ilişkisi devam etmiştir'' dedi. Kervers, 400 bine yakın Türk'ün Hollanda'da yaşadığına işaret ederek, orada yaşayan Türklerin ekonominin gelişmesine katkı sağladığını dile getirdi.

Silivri köylüleri adına konuşan Necmettin Eren de Başkan Topbaş'a kendilerine böyle bir fırsat oluşturduğu için teşekkür ederek, "Yüz dönüm buğday tarlasından alacağımız verimi yaklaşıl 2 dönüm lale bahçesiyle alıyoruz. Elimizde kalma derdi de yok" dedi. Törende konuşmaların ardından lale özünden elde edilen gıda boyaları ile renklendirilen ve üzerinde lale figürleri bulunan 7 katlı yaş pasta protokol katılımcıları tarafından birlikte kesilerek festival alanını dolduran vatandaşlara ikram edildi. Türkiye ve Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400.yılı münasebetiyle pasta üzerinde yer alan Türkiye ve Hollanda bayrağı vurgusu dikkat çekti. Vatandaşlara yine bu gıda boyalarından yapılan lokum ikram edildi. Başkan Topbaş ve beraberindekiler İSMEK ve Kadın Koordinasyon Merkezi'nin düzenlediği sergiyi gezdi. Sergi ziyaretinin ardından katılımcılar Emirgan Korusu'nun renkten renge boyayan Laleler arasında gezerek vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Başkan Topbaş, Lale Festivali öncesinde Emirgan Korusu'nda Lale figürlü Ebru çalışması yaptı. Başkan Topbaş yaptığı Lale figürlü Ebru çalışmasıyla Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers'le kameralara poz verdi. Başkan Topbaş, törenin ardından - daha önceleri at ahırı olarak kullanılan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek sergi salonu haline getirilen - festival kapsamında Emirgan At Ahırları Sergi Salonu'nda açılan tezhip ve minyatür eserlerden oluşan ''Hasbahçe'' adlı serginin açılışını yaptı. Sergi açılışında Başkan Topbaş'a üzerinde eşi Özleyiş Topbaş ile çocukları ve torunlarının adının yazdığı hat çalışması bir tablo hediye edildi. Başkan Topbaş ve beraberindeki diğer katılımcılar sergiyi gezerek eser sahipleriyle bir süre sohbet etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21