• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

7. Safran Festivali Başladı

7. Safran Festivali Başladı
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve dünyada en iyi korunan 20 kenti arasında bulunan Safranbolu’da bu yıl 7’ncisi düzenlenen Safran Festivali başladı

TURİZMİN SESİ


Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi ve Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı iş birliği ile bu yıl 7’incisi  düzenlenen Safran Festivali kortej yürüyüşü ile başladı. Festivale; Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Milletvekili Cevdet Akay,  Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar, SAFTİD Başkanı Şebnem Urgancıoğlu, Kamu Kurum ve Kuruluş Temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Safran Festivali’nin sunuculuğunu Ataman Erkul üslendi. Kazdağlıoğlu Meydanı’nda başlayan programın Sunucusu aynı zamanda Safranbolulu olan Ataman Erkul; “Kurtuluş Savaşı yıllarından öldüğü ana kadar bu güzel memlekete hizmet etmiş Dr. Ali Yaver Ataman ve Safranbolu’nun taşına, toprağına, havasına, suyuna, tarihine aşık sanat hayatının büyük bir kısmını Safranbolu’muzun zengin folklorik değerlerini ülke ve dünya çapında tanıtmaya adamış devlet sanatçısı Sadi Yaver Ataman‘ın en az onlar kadar Safranbolu sevdalısı torunları olmanın gururuyla karşınızdayım.

7ncisi-duzenlenen-safran-festivali-basladi.jpg

7. Safran Festivalimize hoşgeldiniz. Antik mitolojiye göre önemli bir genç olan Krokus, su perisi Similax’a umutsuzca aşık olur ve tanrılar tarafından adını taşıyan bir bitkiye dönüştürülür. Antik dönemden beri bir çok alanda kullanılan safran mor, kırmızı ve sarı renklerin muhteşem armonisi ile de görsel bir şölen sunar. İşte bizlerde üç gün boyunca bu şifalı ve değerli bitkinin adına düzenlenen festivalde hem bilgilenecek, hem eğlenecek, hem de Safranbolu’muzun güzel yerlerini keşfedeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı. 

7-safran-festivali.jpg

Ardından Karabük Belediyesi Bandosu eşliğinde tüm davetliler Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okudular. 

safranbolu-kultur-ve-turizm-vakfi-baskani-sefik-dizdar.jpg

Programın açılış konuşmasını yapan Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Dizdar;  Safranbolu’nun tarihinde Cinci Hoca geldikten sonra şehirleşmeye başladığını vurguladı. Şefik Dizdar; “Cinci Hocanın mezarını henüz bulamadık. Cinci Hoca ve Köprülü Külliyesi yapılarak burası daha da gelişti. Safran bitkisi o yıllarda dikiliyordu. Yıllar sonra safran borsası, buradan yönetilmeye başladı. Bu konudaki çalışmaları sebebiyle İl Tarım Müdürü Çetin Ayvalık Bey’e teşekkür ederim” dedi.

safranbolu-belediye-baskani-elif-kose.jpg

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise konuşmasında, “Dünya Miras Kenti 20 kentten biri olan Safranbolu, safran bitkisi “kırmızı altın” olarak bilinirliğini festivalle bütünleştirmek istiyoruz. Safranın önemini anlatacak sergiler, paneller düzenlenerek uzmanlar tarafından tanıtımının yapılması sağlanacak. Safranın üretiminin arttırılması yani sıra pazarlamasının yapılması en büyük tehlike olarak karşımıza çıkıyor. Dışarıda daha fazla üretilmesi ve bizlerin bu konuda daha bilinçli çalışmalar yapmamız gerektiğinin önemine işaret ediyorum. Katkı sağlayan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Festivalimizin yıllarca devam etmesini temenni ediyorum”dedi.

chp-karabuk-milletvekili-cevdet-akay.jpg

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay ise yaptığı konuşmada; “Bölgemizde yetişen  1 kg safrana 170 bin çiçek gerekiyor. Safranbolu’da alan çok yetersiz bölgemizde yasal mevzuatın düzenlenerek gündeme gelmesini sağlayacağım” dedi.

karabuk-valisi-mustafa-yavuz.jpg

Karabük Valisi Mustafa Yavuz da yaptığı konuşmada; “7. Safran Festivali Tarihi ve Kültürel zenginliği ile ön plandadır. Milli bitki unvanlı Safran dünyada hem lezzet hem de şifa kaynağı olarak kullanılmıştır. Safranbolu’nun zanaatkar emekleri ilçenin özgün dokusuyla bütündür. Çevresindeki doğal güzellikleriyle destinasyon merkezidir. Doğa manzaralarıyla kireç taşı oluşumu, Bulak’taki yer altı gölüyle yerli ve yabancı turistler tarihi, kültürel ve doğa zenginlikleri bir arada görebilmektedir. Türkiye yüzyılına aktarmak için tıbbi aromatik bitkiler, el sanatları, tarihi evleriyle birlikte yer alacaktır” dedi.

karabuk-valisi-mustafa-yavuz-001.jpg

Konuşmalardan sonra program Safranbolu Kanuni Ortaokulu Kız Halk Oyunu Ekibinin halk oyunları gösterisi ile devam etti.Programa katılanlara Safranbolu’ya özgü 24 çeşit baharatla hazırlanan ve içindeki en değerli baharat olan safran bitkisinin bulunduğu Cinci Macunu, Cinci Hoca temsili ile dağıtıldı. Macun ikramının ardından ise Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği tarafından Safranbolu’nun tarihi lezzetlerinden safranlı zerde tatlısı Karabük Valisi Mustafa Yavuz ile birlikte vatandaşlara ikram edildi.

7-safran-festivali-001.jpg

aysula-ozgen-012.jpg

karabuk-valisi-mustafa-yavuz-002.jpg

Cıngıllıoğlu Sanat Galerisi’nde Safrani Renkler El Sanatları Sergisi açılışı yapıldı. 

geleneksel-urunler-ve-cografi-isaretler-der-yon-kur-bsk-huriye-ozener-001.jpg

Serginin ardından Cinci Han’da gerçekleşen panelde Geleneksel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Der. Yön. Kur. Bsk. Huriye Özener, “Coğrafi İşaretli Ürün Safranbolu Safranının Avrupa Birliği Yolculuğu”, Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Hüseyin Akdemir, “Tohum Ekiminden Hasada Safran Tarımı ve Kullanımı”, Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Naim Eren, “Doktor Çiftçi Gözünden Safran” konularını masaya yatırdı. 

geleneksel-urunler-ve-cografi-isaretler-der-yon-kur-bsk-huriye-ozener.jpg

Mor Bayrak Almaya Hak Kazanan İşletmelere Plaket Takdimi yapıldı. Leyla Dizdar Kültür Merkezi’nde Safranbolu Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu Konseri gerçekleştirildi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21