• BIST 8850.18
  • Altın 3012.611
  • Dolar 34.2571
  • Euro 36.7423
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

500 YILLIK GELENEK

500 YILLIK GELENEK
Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Çomakdağ köyünde yaşayan kadınlar, yaklaşık 500 yıllık geçmişe sahip gelenek ve göreneklerini rengarenk giyim kuşamlarıyla yaşatmaya çalışıyor

TURİZMİN SESİ


Çomakdağ köyündeki kadınlar ve kız çocukları, yaklaşık 500 yıllık gelenek ve göreneklerini yaşatmak için günlük yaşamlarında ipekten yapılmış kıyafetler giyiyor, altın takılarla dolaşıyor. Çomakdağlı kadınlar, rengarenk giyim kuşamları ve başlarına taktıkları çiçeklerle köyü ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor.

Köyde geleneksel yapılan düğünler de büyük ilgi görüyor. Burada 4-5 gün süren düğünleri izlemek için çok sayıda turist, köyü ziyaret ediyor.
Köylü kadınlardan 73 yaşındaki Meryem Turgut, atalarından miras kalan gelenek ve göreneklerini yaşatmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Bu kültürü yaşatmak için köyümüzde daha çok kadınlar mücadele veriyor. Kıyafetlerimizin yanı sıra başımıza taktığımız çiçeklerin de anlamı var. Düğünlerde giydiğimiz kıyafetlerin maliyeti ise yaklaşık 2 bin TL'yi buluyor" diye konuştu.

Emine İlkay da kadınların günlük yaşamlarında eski kıyafetleri giymeyi tercih ettiklerini belirterek, "Köyümüzde okuma yazma oranı da yüksek. Artık kız çocukları daha çok okula gönderiliyor. Bu konuda da özellikle kadınlar mücadele ediyor" dedi. Çomakdağ Köyü Muhtarı Yaşar Yılmaz'ın eşi Emine Yılmaz ise sıcak havalarda bu kıyafetleri giymenin çok zor olduğunu söyledi. Kültürlerini gelecek kuşaklara aktarılması için 40 derece sıcağın altında bu fedakarlığı severek yaptıklarını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: "Biz çocuklarımıza da hem özel günlerde hem de düğünlerde yöresel kıyafetler giydiriyoruz. Kıyafetlerimizin de daha uzun ömürlü olması için dolap ve sandıklarımızda bezlerin arasına sararak saklamaya çalışıyoruz. Yöresel kıyafetlerimizin bir çoğunu kendimiz yapıyoruz. Kıyafetlerin dokumasını ve boyamasını ipek böceğinden kendimiz yaparız. Boyasını hazırlarken de kök boyası kullanıyoruz. Giydiğimiz kıyafetler normalde çarşıda bulunmayacak kıyafetler. Tamamına yakınını kendimiz dokuyoruz."

Çomakdağ Köyü Kültür, Turizm ve Araştırma Derneği Başkanı Hasan Yıldırım ise Çomakdağ köyünün 500 yıllık geçmişi bulunduğunu ifade ederek, "Bunu köyün mezarlığındaki mezar taşlarına bakarak anlıyoruz. Yörük olan atalarımız 10 farklı pınar bulunan bu bölgeye yaklaşık 500 yıl önce yerleşmiş. Köyümüzde yaklaşık 1200 kişi yaşıyor" diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü ile Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünce pilot köy seçilen Çomakdağ'da 2 yıl önce uygulanan "Geleneksel Giysili Bebek Projesi" hakkında bilgi veren Yıldırım, şunları kaydetti: "6 ay süren proje köylülerce sevinçle karşılandı. Projeye katılan 25 kadın sertifika aldı ve açılan merkezde giysili bebek üretimine başladı.

Dernek olarak geçen yıl Muğla Turizm Alt Yapı Birliğinden yaklaşık 200 giysili bebek siparişi aldık. Bir bebek için 30 TL fiyat verdik. Bu fiyatı yüksek buldular, 15 TL'ye kadar indirdik ve sipariş verdikleri bebekleri almadılar. Bu bebeklerin bir kısmı elimizde kaldı, bir kısmını çeşitli yerlere hediye olarak verdik ve günübirlik köyümüzü ziyarete gelen turistlere sattık. Proje kapsamında açılan merkezin gelir kaynağı bu bebeklerdi. Bebekler elde kaldı ve bebekleri yapan kadınlara paraları cebimizden ödedik. Proje kapsamında açılan merkez 6 aydır maddi imkansızlıklar nedeniyle kapalı. Köyümüzde yaşayan kadınlar merkezin yeniden açılması için devletimizden yardım bekliyor." Çomakdağ'daki kadınların gelenek ve göreneklerini yaşatmaya çalıştıklarını bildiren Yıldırım, şöyle devam etti: "Köyümüzün kültürünün yaşatılması için yapılan çalışmalarda en çok kadınların emeği geçiyor. Giyim kültürünü ve 500 yıldır aralıks ız süren düğün geleneğimizi en çok yaşatan kadınlarımız. Çomakdağlı kadınlar olmasa 500 yıllık geçmişe sahip bu kültür yok olabilirdi. Köyümüzde okuma oranı hayli yüksek, köyde okuma yazma bilmeyen çok az insan var. Benim annem 83 yaşında ama okuma yazma biliyor."

Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Çomakdağ köyünün kendine özgü düğün, giyim ve takı geleneği bulunan özel bir yer olduğunu söyledi.
Bölgenin artık Türkiye'ye mal olduğunu belirten Altıparmak, şöyle konuştu: "Bölgeye gelenler, mutlaka burayı gezip incelemek ve düğünleri izlemek istiyor. Çomakdağ'ın yeterince tanıtımı yapılmış. Çomakdağ'daki kültürün yaşatılması çok önemli. Bu kapsamda, köyde yaşayan kadınlarca hayata geçirilen 'Geleneksel Giysili Bebek Projesi' ile ilgili yaşanan aksamaların giderilmesi için Milas Kaymakamımıza talimat verdim."Proje kapsamında yapılan giysili bebeklerin ve Çomakdağ köyünün kültürel varlıklarının dünya çapında tanıtılması ve pazarlanması gerektiğine işaret eden Vali Altıparmak, şöyle devam etti: "Proje kapsamında üretilen bebekleri fuarlara götürerek tanıtımını yapabiliriz. Ayrıca tanıtım amacıyla yabancı basın organlarını da bölgeye çağırabiliriz. Köyü anlatan videoların dağıtımını yapabiliriz. Bölgeyi anlatan broşürleri yabancı dillere, Almanca'ya, Rusça'ya çevirebiliriz. Bu çerçevede doğru bir adım atmak lazım. Çomakdağ'da yaşatılmaya çalışılan otantik değerler kaybolduğunda yenisini oluşturmak çok zor."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21