TURİZMİN SESİ
Dünyanın ilk 10 bira şirketinden biri olarak ikinci 50 yılına giren Anadolu Efes’in Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş, hedeflerinin Anadolu Efes’i büyütmeye devam ederken dünyada trend olacak ürünler geliştirmek olduğunu belirtti. Şirket, odağındaki alanları ‘sürdürülebilirlik’, ‘girişimcilik’ ve ‘kalite’ olarak açıkladı.
Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş, şirketin 50 yaşını doldurması sebebiyle düzenlediği basın toplantısında 50 yılda gerçekleştirilen sosyo-ekonomik yatırımlar ve projeler ile 2020’de odaklandıkları alanlar hakkında bilgi verdi. Şirketin Türkiye ile birlikte altı ülkede operasyonları bulunduğunu ve bu ülke pazarlarında da lider olduklarını belirten Ağırbaş, ürünlerinin 70’ten fazla ülkede tüketiciyle buluştuğunu söyledi.
Ağırbaş şöyle devam etti: “Operasyonlarımızın olduğu altı ülkede 400 milyonun üzerinde tüketiciyle doğrudan buluşuyoruz. Türkiye’nin yıllık 69 milyon litre bira ihracatının yarısından fazlasını Anadolu Efes olarak biz gerçekleştiriyoruz. Ülke sınırlarımızı aşan bu başarımızın sırrı, bira konusundaki uzmanlığımız, işimizi tutkuyla yapmamız ve kaliteye verdiğimiz değer. Bu sayede, Barth Report’a göre sektörümüzde üretim hacmi bakımından dünyanın ilk 10 bira şirketinden biri olduk.
2020 bizim için özel bir yıl. Önceki 50 yılda biriktirdiğimiz zengin deneyimlerimizi önümüze koyup, dünya trendlerini dikkate alarak geleceğimizi öngörmeye çalıştık ve 2020’de odaklanacağımız alanları belirledik. Hedefimiz, Anadolu Efes’i büyütmeye devam ederken İzmir fabrikamızdaki Ar-Ge çalışmaları sonucunda çıkacak bir ürünün de dünyada trend olmasını sağlamak.”
TARIMA, TURİZME, KÜLTÜR-SANATA VE SPORA SÜRDÜRÜLEBİLİR DESTEK
Anadolu Efes’in yaklaşık 40 yıldır tarım sektörüne verdiği destekle bir tarım şirketi gibi de çalıştığının altını çizen Ağırbaş, bu süre zarfında doğrudan ya da dolaylı olarak 8 bin çiftçi ailesinin hayatına dokunduklarını vurguladı.
Tuğrul Ağırbaş, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNDP’nin ortaklığıyla 13 yıldır yürüttükleri Gelecek Turizmde ile Türkiye’nin yerel değerlerini turizme kazandırdıklarını, şu ana kadar kurumsal olarak destekledikleri 19 proje ile 300 kadına istihdam sağlandığını belirtti. Ağırbaş, kültür sanat alanında 33 yıldır İKSV’nin bütün festivallerine, aralarında DasDas’ın da bulunduğu tiyatrolara kurumsal olarak destek olduklarını söyledi. Genel Müdür, kurdukları Mavi Sahne Platformu ile sahne bulamayan tiyatrolara fırsat, üniversite öğrencilerine de uygun fiyatlı biletle tiyatro izleme imkânı sunduklarını belirtti. Ağırbaş, şirketin basketbol sporuna katkısının da 44 yıldır devam ettiğini ekleyerek, altyapı takımları ile genç oyuncuları basketbola kazandırdıklarını vurguladı.
“İLHAM VEREN GİRİŞİMCİLİK HİKAYELERİNİ ÇOĞALTMAK İSTİYORUZ”
Genç girişimcilerin Anadolu Efes’in hayatında önemli bir yeri olduğunu ve girişimcilik konusunda ilham veren hikayeleri çoğaltmak istediğini belirten Ağırbaş, şunları söyledi:“Dünyanın 5 en büyük kuluçka merkezi arasında olan İTÜ Çekirdek’in 3 yıldır ana paydaşlarından biriyiz. İTÜ Çekirdek Big Bang Start Up Challenge’da, Anadolu Efes Özel Ödülü ile 6 girişime fon desteği sağladık. 2019’da sosyal girişimlerin büyümelerini sağlayan global Accelerate2030 Programı'nın Türkiye’de kurumsal olarak ana destekçisi olduk. Şirketimizde düzenlediğimiz “Girişim İş Birliği Günleri” dahil olmak üzere her yıl 100’den fazla girişim ile tanışıyoruz. Bunlardan en az 20 tanesine bire bir dokunup, iş birliği olanaklarını konuşuyor ve iş modellerinin gelişmesine katkı sağlıyoruz.”
Ağırbaş, basın toplantısı sırasında sosyal fayda girişimcilerinden Blind Look kurucusu Cihat Ersin ve Sadriye Görece ile Biolive’in kurucu ortağı Duygu Yılmaz’ı tanıtarak, yaptıkları işleri hayranlıkla izlediğini belirtti. Genel Müdür Ağırbaş, destek oldukları tüm girişimleri birer ekosistem ortağı olarak gördüklerini ve ikinci 50 yıllarında da birlikte güzel işler ortaya çıkarmayı planladıklarını dile getirdi.
“SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARIMIZ HER YERDE KENDİNİ GÖSTERECEK”
Şirketin ilk 50 yılında yaptıklarını böyle anlatan Tuğrul Ağırbaş 2020 için belirledikleri odak alanlarının en önemlisinin yine sürdürülebilirlik olduğunu ve bunun, Anadolu Efes’in kuruluşundan bu yana içselleştirdiği bir kavram olduğunun altını çizdi. Çevresel sürdürülebilirlik çalışmalarının ürünlerin ambalaj malzemelerinden taşımada kullanılan kasalara, satış noktalarından restoranlardaki servis sunum malzemelerine kadar her yerde kendini göstereceğini dile getiren Ağırbaş, tüketicilerini de onlarla birlikte sorumluluk almaya davet edeceklerini belirterek dünyanın geleceği için tüm sektör oyuncularına konuya yatırım yapma ve iş süreçlerine sürdürülebilirliği ekleme çağrısında bulundu. Kalite konusunda dünyanın en seçkin kurumlarından alınan 100’ün üzerinde ödüllerinin bulunduğunu belirten Ağırbaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Kalitedeki uzmanlığımız sayesinde dünyaca ünlü markalar reçete ve üretimlerini Anadolu Efes’e emanet ettiler. Uzmanlığımızı her geçen gün bir adım daha öteye taşıyoruz. İkinci 50 yılımıza zamanın ruhunu yakalayan, esnek, hızlı, cesur ve tazelenmiş bir Anadolu Efes olarak giriyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.