TURİZMİN SESİ
Türkiye’nin en büyük yurtdışı müteahhitlik şirketlerinden Polimeks tarafından inşa edilen ve rekorlar kitabına giren tesisleri barındıran Aşkabat Olimpiyat Kompleksi’nde yapılacak oyunlarda 10 gün boyunca Asya ve Okyanusya bölgelerinde yer alan 65 ülkeden binlerce sporcu mücadele edecek.Oyunların açılış ve kapanış seremonilerinin organizasyonundan da sorumlu olan Polimeks’in, şimdiye kadar yapılan en iyi AIMAG törenlerinin gerçekleşebilmesi için dünyaca ünlü olimpiyat deneyimli etkinlik firması Balich Worldwide
Shows ile çalıştığı gösteriler büyük ilgi gördü.
Olimpiyatlardan sonra yapılan en büyük spor organizasyonlarından biri olan ve Asya Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenen Asya Kapalı Salon ve Dövüş Oyunları’nın (AIMAG) 5’incisi, dün akşam Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta düzenlenen görkemli açılış töreniyle başladı. Türkiye’nin ve dünyanın en büyük yurtdışı müteahhitlik şirketlerinden biri olan Polimeks tarafından inşa edilen Aşkabat Olimpiyat Kompleksi ilk kez böylesine büyük bir organizasyona evsahipliği yaptı. Organizasyonun açılış ve kapanış törenlerinden de sorumlu olan Polimeks; olimpiyatların açılış organizasyonlarını da hazırlayan ve şimdiye kadar; Salt Lake City 2002, Torino 2006, Londra 2012, Soçi 2014, Rio 2016 organizasyonlarını gerçekleştiren ünlü İtalyan etkinlik firması Balich Worldwide Shows ile çalıştı ve gösteriler büyük ilgi gördü.
Gösteriler nefes kesti
Polimeks’in 3000 kişiyi aşan ekibinin yanı sıra Balich Worldwide Shows’un 39 farklı ülkeden 742 kişilik kadrosunun hazırladığı gösterilerde; 2 bini profesyonel dansçı ve müzisyen olmak üzere yaklaşık 10 bin kişi görev alırken, sahnelenen şovlarda 65 Ahal Teke Türkmen atı yer aldı. Türkmenistan’ın geleneksel özellikleri ve tarihinin yansıtıldığı gösterilerde yaklaşık 75 bin kostüm kullanıldı. Gösterilerin müzikleri dünyaca ünlü orkestra şefi Nicholas Dodd tarafından yönetilen yaklaşık 200 müzisyenden oluşan Budapeşte Sanat Orkestrası eşliğinde kaydedildi.
Olimpiyat Stadyumu’nda gerçekleştirilen görkemli gösteride sahanın ortasında yer alan 30 m çapında ve 30 m. yüksekliğinde çok fonksiyonlu silindir şeklindeki konstrüksiyon ile, başta projeksiyon perdesi ve dev kumaş dokuma sahnesi olmak üzere görsel bir şölen sunuldu. Şovun en çarpıcı bölümlerden biri ise Türkmenistan tarihinin en önemli kahramanlarının anlatıldığı bölümde yer alan 18 m yüksekliğindeki ihtişamlı Oğuz Han heykeli oldu.
“Bu gurur Tüm Türkiye’nin”
Açılışla ilgili açıklama yapan Polimeks Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, Türkmenistan’ın uluslararası platformlardaki dışa dönük yüzü olarak tanımladığı Olimpiyat Kompleksi’nde düzenlenen açılış seremonisinin organizasyonu hakkında, “Faaliyette olduğumuz coğrafyada beklentiler bu yönde gelişince 22 senedir etkinlik yönetimi konusunda da tecrübe kazandık. Dün akşam gerçekleşen açılış töreni için global bir çözüm ortağı ile çalışarak, ev sahibi konumundaki Türkmenistan’ın zengin kültürünü ve doğal güzelliklerini yansıtan bir şov yarattık. Kreatif senaryoyu, Olimpiyat Stadyumu’nun tüm teknik altyapısını kullanarak teknolojik anlamda zenginleştirdik.” dedi.Polimeks olarak, projeleri A’dan Z’ye tasarlamış, inşasını tamamlamış ve açılışını organize etmiş olmaktan tüm Türk firmaları adına gurur duyduklarını söyleyen Tabanca, “Bu gurur tüm Türkiye’nin. Türk firmalarının dünyanın her yerinde her türlü büyük projeyi gerçekleştirebilecek bilgi birikimi ve donanıma sahip olduğunu bir kez daha ispatladık” dedi.
Rekorlu tesislerde madalya mücadelesi
17 – 27 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek oyunlarda, 65 ülkeden, binlerce sporcu, Polimeks tarafından, tamamen küresel olimpiyatların gerçekleştirilebileceği bir kapsam ve yeterlilikte inşaa edilen tesislerde, 21 farklı dalda madalya mücadelesi verecek. Olimpiyat Kompleksi içinde, Guinness World Records listesine giren 5 bin kişilik su sporları merkezi ve ülkenin sembolü Ahal Teke atlarından ilham alınarak tasarlanan At Başı heykelinin bulunduğu 45 bin kişilik Olimpiyat Stadyumu yanı sıra, 15 bin kişilik arena, 4 bin kişilik kapalı tenis kompleksi, 5 bin kişilik kapalı atletizm salonu, 450 ve 800 yatak kapasiteli 2 otel, 12 bin kişi kapasiteli sporcu rezidansları ve kültür merkezleri bulunuyor.
Referans Proje
Polimeks firmasının en büyük projelerinden biri olan Aşkabat Olimpiyat Kompleksi’nde ayrıca, 6 bin kişi kapasiteli velodrom, antrenman salonlarının da yer aldığı 5 bin kapasiteli spor salonu, 15 bin kapasiteli büyük arena, tıp ve rehabilitasyon merkezi, basın merkezinin de yer aldığı 800 yataklı otel, iş merkezi, 1000 kişilik restoran, açık spor sahaları, yapay göl, açık / kapalı otoparklar, antrenman tesisleri, futbol sahası ve atletizm pistinden oluşan 1000 kişi kapasiteli çok amaçlı spor tesisi ve açık kafeteryalar da yer alıyor. Tesisleri, yaklaşık 1 milyon 500 bin metrekare üzerine inşa edilen Aşkabat Olimpiyat Kompleksi, aynı zamanda sporcu konaklama alanlarından, tüm müsabaka ve antrenman tesislerine doğrudan ulaşım sağlayan 5 kilometrelik monoray sistemi sayesinde dünyada kendi toplu ulaşım altyapısı olan tek spor kompleksi olarak anılıyor.
Rakamlarla Aşkabat Olimpiyat Kompleksi
Projede yaklaşık 158 milyon adam/saat harcanmıştır. Bu yaklaşık 6.000.000 olan Türkmenistan nüfusu kadar kişinin, 1 ay boyunca bu projede çalışması anlamına gelmektedir. Dökülen beton miktarı kabaca 2 milyon m3’tür. Bu miktar şu anda 818 m yüksekliğiyle dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa için kullanılan betonun yaklaşık 9 katıdır. Yapılan toprak işleri hareketi (kazı + dolgu) 12 milyon m3’tür. Bu miktar, 2,5 milyon m3’lük hacmi ile dünyanın en görkemli yapılarından biri olan Keops Piramit’ini yaklaşık olarak 5 sefer doldurmaya yetecektir.
Şantiyede çıkarılan toplam yemek miktarı 31,5 milyon öğündür. Bu miktar San Marino - Monako gibi ülkelerde yaşayan insanları 2 buçuk yıl doyurmaya yetecek bir rakamdır. Cephelerde kullanılan mermer miktarı 470 bin m2’dir. Bu miktarla 62 futbol sahası tamamıyla mermer ile kaplanabilir. Projede kullanılan çoğu malzeme büyük bir ulaşım filosunun mobilizasyonu sayesinde denizaşırı ülkelerden getirilmiştir. Bugüne kadar çoğunluğu İstanbul başlangıçlı olan 20.800 tır seferi yapılmıştır. Bu seferler ile kat edilen 142 milyon km mesafe ile dünyadan aya 368 kez gidilebilmektedir. Projede toplamında kullanılan çelik tonajı 36 bin tondur. Bu kullanılan miktarla yaklaşık 5 adet Eyfel Kulesi yapmak mümkündür. Projede kullanılan 285 bin ton demir, uç uca eklendiğinde 40.000 km olan dünyanın çevresi yaklaşık 4 kez dönülebilmektedir. Toplamda kullanılan 38 bin km. kablo ile İstanbul'dan Aşkabat'a 6 sefer gidilip dönülebilmektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.