• BIST 9940.91
  • Altın 3017.632
  • Dolar 35.386
  • Euro 36.5366
  • İzmir 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • Ankara 6 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

300 MİLYON DOLARLIK TURİZM YATIRIMI

300 MİLYON DOLARLIK TURİZM YATIRIMI
Kömür işletmeciliği ile başladı bacasız sanayide 300 milyon dolarlık yatırıma hazırlanıyor

TURİZMİN SESİ


Rize’nin Pazar ilçesinde bir sahil kasabasında 70 yıl önce, küçük bir bakkal dükkanıyla temelleri atılan ve sonrasında kömür ve deniz işletmeciliği ile büyüyen  Er Şirketler Grubu, turizmde 300 milyon dolarlık yatırıma hazırlanıyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında kurulan küçük işletmelerle ticarete başlayan girişimciler, Türkiye ile büyüyerek güçlendi.  Rize’nin Pazar ilçesinde bir sahil kasabasında 70 yıl önce, küçük bir bakkal dükkanıyla temelleri atılan ve sonrasında kömür ve deniz işletmeciliği ile büyüyen Er Grup, turizmde 300 milyon dolarlık yatırıma hazırlanıyor. 
 
Cumhuriyet döneminin ilk kuşak müteşebbislerinden Şükrü Ergenç’in 1940’lı yıllarda Rize’nin Pazar ilçesinde kurduğu bakkaliye, 1960’larda İstanbul’da açılan marketlerle ticaret hayatını büyüttü. Türkiye’de özel sektörün gelişmeye başlamasıyla 1970’lerde madencilik, 1990’larda ise deniz işletmeciliği alanına giren Er Grup, şimdi de ülkenin en hızlı büyüyen sektörlerinden olan turizm alanına girme kararı alarak, global alandaki oyunculuğunu güçlendirme kararı aldı.  
 
Marketten çıktı madene girdi
Er Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Ergenç, Rize’deki bir bakkaliyeden dünyaya yayılan başarı hikayelerini şu sözlerle anlatıyor:‘’Büyük dedemin bakkal dükkanı ile ticarete başlandı. Sonrasında ikinci kuşağın temsilcisi olan babam ve amcalarım İstanbul’a gelerek ilk yerli market zincirini kurdular ve İstanbul’da 4 marketin işletmeciliğini yapmaya başladılar. Türkiye’de özel maden işletmeciliğine izin verilmesiyle birlikte, market işinden çekilip 1970-71 yıllarında Çanakkale’de kömür madeni işletmeye başladık. Çanakkale- Çan'da kömür üretimi ve ticareti yaptı. 1979'da bir devletleştirme oldu, üretim bitti, ticaret devam etti. Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, hem İstanbul hem Türkiye genelinde kömüre getirilen standartlarda etkin rol oynadık. Türkiye’de kendi madenimizi işletirken, özellikle  Rusya menşeli kömürlerin çok daha yüksek kalorili ve temiz yakıtlar olduğu yönündeki araştırmaların ardından kömür ithalatına başladık. 1983'te kullanılmayan madenler tekrar iade edilince Çan'da üretime tekrar başladık."  Çan'da üretimin hala devam ettiğini söyleyen Ayhan Ergenç, "Çıkardığımız kömürleri santrallere veriyoruz. Yerli linyit daha önceleri ısınma amaçlı kullanılırdı ama hava kirliliği nedeniyle azaldı. Artık enerji üretiminde kullanılıyor. Biz de santrallere veriyoruz" dedi. 
Ayhan Ergenç, Çan'daki sahalarında yeni etüdler, sondajlar yaptıklarını, buradaki üretimi artıracaklarını söyleyerek, “Özel sektör olarak Çan'daki en büyük sahayız. 2 yıldır etüd ediyoruz. Modern, kapalı bir işletme yapacağız.  Bu konu sondajlara, etüd sonuçlarına göre şekillenecek.  Enerjide de yatırımlarımız devam ediyor. Eğer gelişmeler yol verirse, 25-30 milyon dolar enerji yatırımı mümkün görünüyor.”
 
150 milyon dolarlık gemi siparişi 
Er Grup olarak, başka küresel ticari faaliyete yönelerek 90’lı yıllarda denizcilik sektörüne yatırım kararı aldıklarını anlatan Ayhan Ergenç; "Kömür taşıyoruz, gemi alalım dedik. Kendi işimiz için. Kardeşim Cihan Ergenç de o sırada ABD'den dönmüştü. Uluslararası denizcilik fikri gelişti. 1990'da Balaban'ı aldık. 2008'e kadar ikinci el 4 gemi aldık. Daha sonrasında yenileme kararı aldık ve elimizdeki 3 gemiyi sattık. Yeni gemiler, büyük kapasiteli gemiler olduğu için Çin'e sipariş verdik. 5 gemi siparişinden 3’ü geldi. Bu siparişlerin değeri 150 milyon dolar. Filoyu yenilemek istiyorduk, yaptık. Bu sektöre uzun vadeli bakıyoruz. Er Denizcilik, dünyanın en titiz kiracılarının ürünlerini, denetim standartlarının en yüksek olduğu İngiltere, ABD, Avusturalya gibi ülkelere bile sorunsuz olarak taşıyor” diye konuştu. 
 
300 milyon dolarlık turizm yatırımı 
Er Grup imzasını global ölçekli yeni bir yatırım sahasına yönlendirmek niyeti içinde olduklarını ve 2005'te Er Yatım ve Turizm’i kurduklarını söyleyen Ayhan Ergenç, grubun yeni yatırım alanının turizm olduğunu açıkladı. “Çoktandır kafamızda, hazırlandık. 2013 itibariyle bu alandaki yatırımlarımıza başlayacağız. Önemli görüşmeler yapıyoruz, 200- 300 milyon dolar arasında bir yatırım öngörüyoruz " dedi. 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21