TURİZMİN SESİ / Halil ÖNCÜ
ÇANAKKALE- Gezinin ilk gününde Gelibolu Yarımadası’nı ve Şehitlikleri gezen Turizm yazarları, ikinci gün de Troia Antik Kenti'ni gezip burada düzenlenen 2018, 'Troia Yılı' konulu basın toplantısına katıldı. Troia dışında dar bir zaman olmasına rağmen Assos Antik Kenti ve Apollon Smintheus Tapınağını da gezen konuk gazeteciler ardından Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın da katılımı ile Çanakkale’de Parion Otel’de düzenlenen gala yemeğinde Çanakkale Protokolü, Çanakkaleli gazeteciler ve sektör bileşenleri ile bir araya geldiler.
Gezinin ilk günü Gelibolu Yarımadası, şehitlik ziyareti yaptılar!
Gezinin ilk günü Kültür ve Turizm Çanakkale İl Müdürlüğü tarafından 41'inci Turizm Haftası ve 2018 Troia yılı kapsamında kente gelen turizm yazarları ve gazeteciler Vilusa Turizmin eşliğinde Gelibolu Yarımadası’nı gezdi. Bölgeyi rehberler eşliğinde gezen gazeteciler burada bol bol not alıp, fotoğraflar çektiler. İki gün boyunca Çanakkale turunda ellerinden fotoğraf makinesi ve kameralarını bırakmayan heyet Grand Anzac Otel’de konakladı.
Troia Antik Kentinde basın toplantısı düzenlendi
Turizm yazarları ve gazetecileri gezinin ikinci gününe antik kent Truva ile başladılar. Antik kent girişinde; Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz’un karşıladığı turizm yazarlarına antik kent gezdirildi ve bilgilendirmelerde bulunuldu. Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Çanakkale Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Turgay Kılıç, Çanakkale Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer ile turizmciler toplantıya katılırken, 2018’in Troia Yılı olması nedeniyle duyulan memnuniyet ve gelinen durum ile sadece Çanakkale turizmi için değil ülke turizmi içinde yapacağı katkılar ifade edildi.
2018'e yönelik farklı etkinlikler düzenlenmeyi düşünüyoruz!
Dünyanın en önemli markaları arasında yer alan Truva’nın simgesi Truva atı önünde düzenlenen basın toplantısında Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, 2018 Troia yılında düzenlenecek etkinlikler ile daha çok ses getireceklerine inandıklarını söyledi. Çanakkale Vali Yardımcısı Dağ, " Hepimizin bildiği gibi uzun uğraşlar sonucunda 2018, 'Troia Yılı' ilan edildi. Çanakkale'de 2018'e yönelik farklı etkinlikler düzenlenmeyi düşünüyoruz. Troia'nın 2018 yılı için turizme çok büyük katkılarının olacağını düşünüyoruz. Sadece Çanakkale için değil, Çanakkale dışında da Türkiye'nin dışarıdaki itibarının tekrar eski konumuna gelebilmesi için büyük bir manevra ve güç olacağını düşünüyorum. Bununla ilgili hükümetimizin de hem yerel aktörler hem de genel bütçeden sağladığı imkanlarla çok ciddi anlamda Troia Yılı'nda bizlerin etkinlikler düzenlemesi gerekiyor. Çanakkale'nin, ülkemizin ve bölgemizin tanıtımında büyük bir rol oynayacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Troia Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Arslan’dan bilgilendirmeler!
Konuşmanın ardından Troia Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Arslan, turizm yazarları ve basın mensuplarını Troia ören yerini gezdirerek, bölge hakkında bilgi verdi. Turizm yazarları, buradaki ziyaretin ardından Assos Antik Kenti, Apollon Smintheus gezdi.
Gala gecesine Vali Orhan Tavlı’da katıldı
Aynı gece Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın da katıldığı gecede düzenlenen gala yemeğine de katılan konuk turizm yazarları ve gazetecilerine burada Çanakkale turizminde gelişmeler Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz tarafından verilirken, Çanakkale Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer tarafından da 2018 Troia Yılı’nda gelinen son durum anlatıldı.
‘Uluslararası Troia Yılı’ algısı oldukça önem taşıyor
Aydeğer, Troia Antik Kenti ve 2018'in neden Troia yılı olması gerektiğini slayt gösterisi eşliğindeki bir sunum ile anlattı. Armağan Aydeğer, 5 bin yıllık geçmişe sahip Troia Antik Kentinin UNESCO Dünya mirası listesine girişinin 20’nci yılı olan 2018'in Troia Yılı olması için Çanakkale olarak çok çalıştıklarını ve bu konuda da önemli bir noktaya geldiklerini ifade ederken, konunun daha iyi algılanabilmesi ve tanıtılması açısından turizm yazarlarından destek beklediklerini söyledi. Aydeğer, “Dünya genelinde çok önemli bir marka değeri olan Troia’nın varlığı ile güçlü evrensel değerleri üzerinden güçlü bir iletişim kurgusu ile geliştirilecek uluslararası kültür ve turizm tanıtım ve etkinlik atağı olacak. Bu nedenle ‘Uluslararası Troia Yılı’ algısı, Türkiye turizminin eskisinden daha güçlü günlerine geçişinde çok önemli bir stratejik iletişim aracı olacaktır” diye konuştu.
Birçok etkinlik ile Troia tanıtımı ve Türkiye tanıtımı yapılacak!
Armağan Aydeğer, “Troia, en fazla referans kaynağı olan medeniyetlerin de beşiğidir. Roma’dan Paris’e , Andolu’nun birçok medeniyetinde Troia’nın izini bulabilirisiniz. 2018 yılında gerçekleşecek Troia yılı ile birlikte dünyada birçok uluslar arası turizm fuarında teması işlenecek ve tanıtımda bir marka olunacaktır. Troia yılı ile birlikte ayrıca dünyada bulunan birçok temsilciliklerimizde Troia temalı sempozyumlar, seminerler etkinlikler düzenlenecek. Troia Yılı ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığımızın koordinasyonunda yıl genelinde eğitim, sanat, bilim, spor gibi alanlarda Trioia temalı etkinlikler tertiplenecek” diye konuştu.
Vali’den Turizm yazarları ve basına teşekkür…
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ise gecede yaptığı konuşmasında, “ 15-22 Nisan Kültür ve Turizm Haftasında Turizm yazarları ve medya mensupları ile buluşma etkinliğinde bir arada olduğumuz için mutluyuz. Turizm Haftası nedeniyle ilimizin, ülkemizin ve dünyamızın büyük kültür mirası olan Troia ile ilgili 2018 yılının Troia yılı ilan edilmesi hususundaki sivil toplum örgütlerimizin inisiyatifi ile başlatılmış olan etkinliklerimize yaptığınız katkı için çok teşekkür ediyorum” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.