Sabancı Vakfı, MESEDER (Metropolis Sevenler Derneği) ve Torbalı Belediyesi desteği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Celal Bayar Üniversitesi işbirliğiyle 23 yıldır sürdürülen Metropolis Antik Kenti’ndeki 2013 yılı kazı çalışmaları 1 Temmuz’da başlıyor. Adını Ana Tanrıça’dan alan Metropolis, 2013 yılında ören yeri olarak ziyaretçilere açılarak kültür turizmine kazandırılacak.
Metropolis antik kentindeki kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serdar Aybek, geçtiğimiz yıl başlayan ören yeri çalışmalarının bu yıl tamamlanacağını belirterek şunları söyledi: “Metropolis’in 2013 yılında ören yeri olarak açılması ve kültür turizmine kazandırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Metropolis’in aynı zamanda İzmir'in EXPO 2020 adaylığı konusunda yapılan çalışmalarda önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz.” 2013 yılında kazı çalışmalarının da devam edeceğini bildiren Aybek, “2008 yılında başladığımız Aşağı Hamam (Palaestra) yapısındaki kazı çalışmalarımızı bu yıl tamamlamayı ve hamamı eksiksiz olarak ortaya çıkarmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte Metropolis kentinin resmi yapılarının yoğunlaştığı Orta Kent (Kent Meclisi Binası, Hamam Yapısı, Stoa ve çevresi) alanında yeni bir çalışmaya başlamayı düşünüyoruz. Bu yıl da yeni yapılar topluluğu, buluntu ve eserleri gün ışığına çıkarak Metropolis’in gizemini çözmeye devam edeceğiz” dedi.
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Metropolis gibi önemli bir tarihsel mirasın ortaya çıkarılmasına destek vermeyi görev kabul ettiklerini ifade ederek “Metropolis’in tarihsel zenginliği, ülkemiz için önemli bir değer. Ören yeri çalışmalarının da tamamlanmasıyla, bu zenginliğin yerli ve yabancı turistlerle paylaşılacak olması bizlere heyecan veriyor. Metropolis’in bölge ekonomisine ve kültür turizmine önemli katkıları olacağına inanıyoruz. Metropolis ören yeri olarak açıldığında 3 bin yıllık tarihi ile ziyaretçileri büyüleyecek” dedi.
Ören yeri çalışmaları devam ediyor
Metropolis ören yeri için İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan alınan onay ile ören yeri çalışmaları 2012 yılının Kasım ayında başladı. Proje kapsamında, ören yeri olarak belirlenen yaklaşık 160 bin m2’lik alan çitlerle çevrilerek koruma altına alındı. Gezi rotasını belirleyen travers yollar büyük oranda tamamlanırken, ziyaretçiler için seyir terasları oluşturuldu. Kentteki belirli noktalara bilgi panoları ve yönlendirici levhalar yerleştirildi. Işıklandırma ve güvenlik kameralarının yerleştirilmesiyle, ören yeri projesinin tamamlanması hedefleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.