Haber Merkezi
İstanbul(Anayurt)- Taban ücretler nettir, stopaj ve benzeri kesintilerden sonra kalan ve rehbere net olarak ödenecek tutar, taban ücretten düşük olamaz. Rehberlerin taban ücretten daha düşük ücret alması ve acentaların rehberlere taban ücretten daha düşük ödeme yapması; mevzuata aykırıdır ve her iki taraf için cezai yaptırımı bulunmaktadır.Tura çıkmadan önce imzalayacağınız zorunlu sözleşme metninde, ücretlerin de yer aldığını anımsatılıyor. Yönetmeliğimiz gereği, taban ücretler büyükşehir olan ve olmayan illere göre belirlenmiş, doğu ve batı farkı kalkmış, yarım gün kaldırılmış, yurtdışı turlar için günlük ücretler ile paket tur ücretleri eklendi.
Paket Tur Nedir?
Yönetmeliğimizle belirlenen taban ücret hizmet gruplarından birisi de paket turdur.
Paket turun, mevzuattaki tanımı aşağıda yapılmış olup;
• Paket tur ücreti olarak belirlenen 325 TL; paket tur programlarında günlük, gün başına alacağınız taban ücrettir.
• Paket tur, günlük turlar dışındaki turlardır.
• Paket tur, konaklamayı içerir.
• Bir başka deyişle; örnek vermek gerekirse: 15 günlük Anadolu (Batı veya Doğu) turunuz, konaklama ve ulaşımı birlikte içerdiği için, paket tur kapsamına girmektedir. Bu turda ödenecek taban ücret; 15 gün x 325 TL= 4.875 TL’den az olamaz.
Mevzuatta Paket Tur: Ulaştırma, konaklama ve bunlara yardımcı sayılmayan diğer turistik hizmetlerin en az ikisinin birlikte, her şeyin dahil olduğu fiyatla satılan veya satış taahhüdü yapılan ve hizmeti yirmi dört saatten uzun bir süreyi kapsayan veya gecelik konaklamayı içeren turlar.
Büyükşehir Olan İller:
Nüfusu 750.000’i aşan illerdir. Derleme bilgilere göre: İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Gaziantep, Konya, Kayseri, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Mersin, İzmit, Sakarya, Samsun, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van.
Dikkat: Yarım gün hizmet grubu kaldırılmıştır.
Büyükşehir Olan İller İçin:
Günlük Tur 270 TL
Transfer 135 TL
Gece Turu 135 TL
Paket Tur 325 TL
Yurtdışı Günlük 325 TL
Büyükşehir Olmayan İller İçin:
Günlük Tur 230 TL
Transfer 135 TL
Gece Turu 135 TL
Paket Tur 325 TL
Yurtdışı Günlük 325 TL
REHBERLİK TABAN ÜCRETLERi VE ZORUNLU SÖZLEŞME
22 Haziran 2012 tarihinde yayımlanan 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu ve ilgili yönetmelik gereğince bundan böyle, rehberlik hizmeti verilecek her tur için acente ile rehber arasında sözleşme imzalanması zorunlu olmuştur.
Gene aynı kanun gereğince, rehberlik hizmeti için sözleşmede yer alacak ücretler Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayımladığı o yıl için geçerli taban ücretlerden az olamaz. Taban ücretten düşük ücretle rehberlik hizmeti sunan veya sözleşme yapmayan rehberlere 750 TL’den az olmamak üzere ciddi para cezası ve disiplin cezası vardır. Aynı şekilde sözleşme imzalamayan veya taban ücret altında ücret ödeyen acenteler için de her tur için ciddi para cezaları mevcuttur.
Bu zorunlu sözleşme için, sözleşme örneği hazırlanması yükümlülüğü Kanun ve Meslek Yönetmeliği gereğince Rehberler Birliği’ne aittir ve Rehberler Birliği’nin hazırladığı sözleşme örnekleri geçerlidir.
1. Acente Rehber Hizmet Sözleşmesi Genel Hükümler
Her seferinde sayfalarca sözleşme imzalamak zorunda kalınmaması için sözleşme örneği, “Acente-Rehber Hizmet Sözleşmesi Genel Hükümleri” ve “Sözleşme”nin kendisi olarak ikiye ayrılmıştır. Genel Hükümler sözleşmenin ayrılmaz bir parçasıdır. Genel hükümleri, sözleşmeyi imzalamadan önce rehberin ve acente yetkilisinin mutlaka okuması gerekmektedir, hatta bu genel hükümlerin sözleşmeyle birlikte tur esnasında rehberin yanında bulundurulmasında yarar vardır.
Acente-Rehber Hizmet Sözleşmesi Genel Hükümleri, 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu’nun 6/3 maddesi ile Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği’nin 36/2 maddesi uyarınca Rehberler Birliği tarafından hazırlanmış olup aşağıdan indirebilirsiniz.
(Genel Hükümler)
2. Acente-Rehber Hizmet Sözleşmesi
Acente-Rehber Hizmet Sözleşmesi, imzalanacak olan sözleşmedir. 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu’nun 6/3 maddesi ile Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği’nin 36/2 maddesi uyarınca, Rehberler Birliği tarafından resmi internet sitesinde (www.tureb.org.tr) yayımlanan “Acente-Rehber Hizmet Sözleşmesi Genel Hükümler”ine bağlı kalmak kaydı ile tanzim edilmiştir.
Taraflar, bu sözleşme ile birlikte “Acente-Rehber Hizmet Sözleşmesi Genel Hükümleri”ne de uyacaklarınıkabulve taahhüt ederler.
Rehberlik hizmeti veren rehber, turu gerçekleştiren acentede bordrolu ise veya acentenin sahibi ise ne yapması gerektiği de aşağıdaki sözleşme örneğinde yer almaktadır.
(Acente-Rehber Hizmet Sözleşmesi)
3. Acente-Rehber Hizmet Sözleşmesi için Yeterli Zaman Olmadığı Durumda Kullanılacak Acil Durumlar Sözleşmesi
Haklı nedenlere dayanan, Acente-Rehber Hizmet Sözleşmesi’ni düzenleyip imzalamaya yeterli zaman olmadığı durumlar için, geçerli mazeretlerin sona erdiği tarihten itibaren en geç yedi gün içinde, Acente-Rehber Hizmet Sözleşmesi’nin yazılı olarak düzenlenip imzalanması kaydıyla, e-posta, faks, telefon mesajı ve benzeri yollarla sözleşme yapılabilir. Bu yöntem tur esnasında yapılacak denetimlerde mağdur olmamak için kullanılacak geçici bir kolaylıktır, ancak kanuni süresi içinde, Acente-Rehber Hizmet Sözleşmesi’nin taraflarca yazılı olarak düzenlenip imzalanması gerekmektedir.
Bu gibi acil durumlar için e-posta, faks, telefon mesajı örnek metni:
Rehberler Birliği’nin resmi internet sitesinde (www.tureb.org.tr) halen yayımlanan “Acente-Rehber Hizmet Sözleşmesi” genel hükümlerine bağlı kalmak kaydı ile .…/…/….. tarihinde, ………… güzergahında, …….. kişiye, ……. dilinde, …… ücret karşılığında rehberlik hizmeti veriniz. Yazılı sözleşme en geç yedi gün içinde düzenlenecektir.”
4. Doğrudan müşteri ile imzalanacak olan sözleşme
Rehberlik hizmetinin (acentecilik kapsamına girmemek koşuluyla) rehber tarafından doğrudan tüketiciye verildiği durumlarda aşağıdaki sözleşme örneğini doldurarak sözleşme yapmalısınız.
Bu metin şimdilik Türkçe-İngilizce olarak hazırlanmıştır. Zaman içinde diğer diller de eklenecektir.
(Müşteri-Rehber Hizmet Sözleşmesi)
TURİST REHBERLİĞİ MESLEK KANUNU VE MESLEK YÖNETMELİĞİNDE YER ALAN TABAN ÜCRETLER VE ZORUNLU SÖZLEŞME İLE İLGİLİ HÜKÜMLER:
6326 SAYILI TURİST REHBERLİĞİ MESLEK KANUNU
MADDE 6 – (1) Taban ücret tarifesi, birlikler ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin görüşleri alınarak Bakanlık tarafından net ücret üzerinden belirlenir ve her yıl 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranından az olmamak kaydıyla artırılarak en geç aralık ayında, izleyen takvim yılının başından itibaren yürürlüğe girmek üzere Bakanlık tarafından ilan edilir.
(2) Turist rehberleri, taban ücret tarifesinde belirlenen ücretin altında turist rehberliği hizmeti sunamazlar. Taban ücret altında çalışılabilecek sosyal ve kamusal nitelikli turist rehberliği hizmetleri yönetmelikle belirlenir.
(3) Turist rehberlerinin tur için belirlenen ücreti ihtiva eden yazılı turist rehberliği sözleşmesi yapmaları zorunludur. Haklı nedenlerin bulunduğu hâllerde ve daha sonra yazılı olarak düzenlenmek kaydıyla e-posta, faks, telefon mesajı ve benzeri yollarla sözleşme yapılabilir.
(4) Tur için yazılı sözleşme yapmayan veya taban ücretin altında ücret ile çalışan turist rehberi, ilgili birlik tarafından her bir fiil için ayrı ayrı olmak, birlik bütçesine gelir kaydedilmek ve üç günlük taban ücretinden az olmamak üzere turun toplam süresine karşılık gelen taban ücret kadar idari para cezasıyla cezalandırılır.
TURİST REHBERLİĞİ MESLEK YÖNETMELİĞİ
MADDE 34 – (1) Taban ücret tarifesi, birlikler ile TÜRSAB’ın görüşleri alınarak Bakanlık tarafından net ücret üzerinden belirlenir ve her yıl 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranından az olmamak kaydıyla artırılarak en geç aralık ayında, izleyen takvim yılının başından itibaren yürürlüğe girmek üzere Bakanlık tarafından ilan edilir. Taban ücretler, büyükşehir olan veya olmayan iller için ayrı ayrı olmak üzere, transfer, günlük, gece turu ve paket tur olarak, büyükşehir olmayan illerin günlük taban ücreti üzerinden belirlenir.
(2) Ancak, yurtdışını kapsayan paket turlarda turist rehberi görevlendirilmesi halinde, günlük tur için belirlenen en yüksek taban ücreti baz alınarak yurtdışı ücreti tespit edilir.
Taban ücrete uyma zorunluluğu
MADDE 35 – (1) Turist rehberleri, taban ücret tarifesinde belirlenen ücretin altında turist rehberliği hizmeti sunamazlar. Taban ücret altında çalışılabilecek sosyal ve kamusal nitelikli turist rehberliği hizmetleri şunlardır:
a) Kamu kurum ve kuruluşlarının özel görevleri nedeniyle yapılan gezilerdeki turist rehberliği hizmetleri.
b) Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernek ve vakıflar ile resmi ve özel öğretim kurumları tarafından engelliler için bedelsiz ve tam sponsor desteği olmadan düzenlenen ve gelir getirmeyen gezilerdeki turist rehberliği hizmetleri.
c) Kamu kurum ve kuruluşları tarafından eğitim, kültür ve sosyal amaçlı düzenlenen gezilerdeki turist rehberliği hizmetleri.
Sözleşme yapma zorunluluğu
MADDE 36 – (1) Turist rehberlerinin tur için belirlenen ücreti ihtiva eden yazılı turist rehberliği sözleşmesi yapmaları zorunludur. Haklı nedenlerin bulunduğu hâllerde ve geçerli mazeretleri sona erdiği tarihten itibaren en geç yedi gün içinde yazılı olarak düzenlenmek kaydıyla e-posta, faks, telefon mesajı ve benzeri yollarla sözleşme yapılabilir.
(2) Sözleşmede, sözleşmenin taraflarına ilişkin bilgilerin, sözleşmenin konusunun, tarafların hak ve yükümlülüklerinin, ücret, süre, turist rehberinin ruhsatname ve çalışma kartı numaralarının, tur programı ile tarih ve imzaların bulunması zorunludur. Yapılan sözleşme iki nüsha olarak düzenlenir ve birer nüshası taraflara verilir. Sözleşme örnekleri birlikler tarafından hazırlanır ve resmi internet sitesinde ilan edilir.
(3) Tur için yazılı sözleşme yapmayan veya taban ücretin altında ücret ile çalışan turist rehberleri, Kanunun 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca idari para cezasıyla cezalandırılır.
1618 SAYILI SEYAHAT ACENTALARI VE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ KANUNU’nun 27. Maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine aşağıdaki alt bent eklenmiştir:
“- Tur için yazılı rehberlik sözleşmesi yapmayan veya taban ücretin altında ücret ile rehber çalıştıran seyahat acentasına her bir fiil için ayrı ayrı olmak üzere bin Türk Lirası.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.