• BIST 9903.93
  • Altın 2869.332
  • Dolar 34.1109
  • Euro 38.1575
  • İzmir 36 °C
  • İstanbul 28 °C
  • Antalya 32 °C
  • Ankara 31 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Temmuz 2024 65'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Haziran 2024 64'nci Sayısı Yayında 

2. Türkiye - ABD Forumu Washington DC'de Yapıldı

2. Türkiye - ABD Forumu Washington DC'de Yapıldı
Ana teması “Yeni Dönem Türkiye - ABD İlişkileri: Fırsatlar ve Riskler” olan 2. Türkiye-ABD Forumu Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington DC’de yapıldı
TURİZMİN SESİ

10-12 Şubat 2016 tarihleri arasında düzenlenen Forum Milli Savunma ve Güvenlik Enstitüsü, TASAM ( Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi ) NESA  (Near East South Asian Center for Strategic Studies ) ve (NDU National Defence University) iş birliği ile gerçekleştirildi.Forum’da “Yeni Dönem Türkiye - ABD İlişkileri: Fırsatlar ve Riskler” ana teması altında “Türkiye ve ABD Perspektiflerinden Ortadoğu'ya Stratejik Bakış”, “BÜYÜK FOTOĞRAF: Gelişmekte olan ekonomik ve stratejik dinamikler”, “Petrol Fiyatlarındaki Düşüş”, “IŞİD’in Yükselişi”, “Suriye ve Irak Savaşı”, “Rusya'nın Suriye Müdahalesi”, İran'ın Nükleer Anlaşması”, “İddialı Suudi Rolü”, “Orta Asya'da Savaş”. SURİYE VE IRAK; “Geçiş Sürecinde Cumhurbaşkanı Esad'ın Rolü”, “Uçuşa Yasak Bölge”, “Suriye Kürtleri”, “Suriye’nin Geleceği”, “Türkiye - Rusya Karşılaşması”, “Türkiye Stratejisi”, “ABD stratejisi”, “Irak Kürtleri”, “Türkiye’nin Askeri Rolü”, “Irak Petrol Kaynakları”, “Irak'ın Geleceği”, “Türkiye Stratejisi”, “ABD Stratejisi”, “Kürtler”. IŞİD; “Terör Finansmanı”, “Sınır Güvenliği”, “Mülteci / Göçmen”, “İslam Koalisyonu”, “Türkiye Stratejisi”, “ABD stratejisi”. ORTA ASYA; “Petrol ve Gaz Boru Hatları ve Kaynakları”, “Kültür ve Stratejik İlişkiler”, “Türkiye Stratejisi”, “ABD Stratejisi”. İRAN; “Suriye ve Irak’ta İran-Türkiye Rekabeti”, “Enerji İşbirliği”, “Nükleer Anlaşma”, “Türkiye Stratejisi”, “ABD stratejisi”. İSRAİL; “Türkiye-İsrail İlişkileri”, “Türkiye - Hamas İlişkileri”, “Doğu Akdeniz Gaz Keşifleri”, “Türkiye Stratejisi”, “ABD stratejisi” ve AFRİKA alt konu başlıkları konuşuldu.

10 Şubat Çarşamba günü verilen brifing ve müteakiben heyet onuruna düzenlenen akşam yemeği ile başlayan Forum 12 Şubat Cuma günü sona erdi.İlki İstanbul’da her iki ülkeden araştırmacı, akademisyen, düşünce kuruluşu temsilcileri ve diplomatların katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye - ABD Forumu’nun ikincisine Türkiye’den TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, TASAM Başkan Yardımcıları ( E ) Büyükelçi Murat Bilhan ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özden Zeynep Oktav, İstanbul Aydın Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sedat Aybar, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney ve TASAM Araştırmacısı Tolga Sakman katıldı.
 
ABD’den Forum’a, aralarında NESA Direktörü E. General Teryy A. Wollf,  Dr. Gawdat Bahgat ve Akademik Direktör Dr. Roger Kangas, Dr Henry Barker, Büyükelçi Frederic Hof, Hillary Leveret, Dr. Bülent Alirıza, Alb. Christian Griggs, Dr. James Lindsay, Büyükelçi Barbara Bodine gibi önemli isimlerin yer aldığı NESA heyeti katıldı.TASAM Başkanı Şensoy: “Model Ortaklık Karşılıklı Güçlü Bağımlılıkla Mümkün" Türkiye’nin, ABD için kilit müttefik olmayı sürdürmekte olduğunu ve hâlâ ABD’yi fazlasıyla önemli bir ortak gördüğünü belirten TASAM Başkanı Süleyman Şensoy “Bu iki ülke Orta Doğu’da barışı ve istikrarı destekleme, terörizme ve aşırılığa karşı mücadele, açık ve küresel bir ekonomiye teşvik etme, güvenli enerji taşımacılığı sağlama, Karadeniz’de, Kafkaslar’da ve Orta Asya bölgelerinde güvenliğin sağlanması,
 
Birleşmiş Milletler ile yararlı işbirliğinin devamı gibi ortak çıkarları paylaşmaktadır. Böylesine önemli çıkar örtüşmesi, karşılıklı yararlı işbirliği için gelecek vaat eden spektrum fırsatı sağlamaktadır. Obama’nın İslam Dünyası’na ve Türkiye’ye ulaşma çabaları göz önünde tutulduğunda, bu işbirliği özellikle uygun görünmektedir” dedi. Güncel meselelerin de konuşulduğu Forum’un yılda iki kez gerçekleştirilmesinin benimsendiğini söyleyen Başkan Şensoy sözlerini şöyle tamamladı;“Bu ilişki yapısı, her iki ülke için de daha geniş stratejik çıkarlara hizmet edebilmesi adına genişletilmeli ve derinleştirilmelidir. Çok boyutlu şekillenen dünya güç sistematiği içerisinde Türkiye - ABD ilişkilerinin ifade edilen 'model ortaklık' niteliği kazanabilmesi için, yalnızca siyasi ve stratejik temelli değil, her parametrede karşılıklı derinlik oluşturacak bir yapıya doğru yönelmesi gerekir".
 
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21