TURİZMİN SESİ-HANDE KURT
İş Bankası Müzesinin ev sahipliğinde 8 Kasım günü açılan, orijinal belge ve objelerle İstanbul'un finans merkezi olma yolundaki 550 yıllık serüvenini anlatan 10 Adımda Kapalıçarşı Sergisi çok özel bir gösteriye sahne oldu.
Gümüş Eşya El Sanatkârları Derneği ustaları, 15 Ocak Cumartesi günü gerçekleştirilen ilk etkinliklerde ajur ve kakma sanatının en zarif örneklerini ardı ardına icra ettiler. Kapalıçarşı'nın 550.yıl kutlamaları çerçevesinde sergi ziyaretçilerine gümüş objeleri sanata dönüştürme gösterisi şubat ayında tekrar edilecek.
Ustaların bu anlamlı gösterisi Kapalıçarşı'nın ticaret merkezi olmanın ötesinde bir üretim ve sanat merkezi olduğunu ve el sanatlarının sürdürülmesi konusunda okul işlevi gördüğünü de gözler önüne serdi.. Kapalıçarşı Sergisi 27 Şubat tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.
Ajur ve Kakma Tekniği Hakkında
Ajur sanatı işçiliği: Kıl testeresi yardımıyla gümüş bir levha üzerine çizilen bir motifin nakşedilmesi olarak tanımlanmaktadır.
Kakma Tekniği: Gümüş eserin dış veya iç yüzeyinden ya da her iki yüzeyden özel kalemler ve çekiç kullanılarak yapılan kabartma görünümlü süslemeler olarak özetlenebilmektedir. Örneğin, üzerinde çalışılan parça bir vazo ise, bunun içi çam sakızı (horasan, reçine ve zeytinyağı) adı verilen katran görünümlü bir karışım ile doldurulur. Metal kalem ve çekiçle, dış yüzeyden, yapılacak motife uygun kabartma desen eserin yüzeyine işlenir. Eğer parça çukur kâse formunda ise bu obje içi zift dolu bir leğene benzer kaba oturtulur ve uygun araç gereçler kullanılarak bu defa eserin iç yüzeyinden çalışılır. Yani yüzeyden çalışılarak istenilen motif, eserin dış yüzeyine, parçanın iç kısmından işlenmek suretiyle resmedilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.