TURİZMİN SESİ-HANDE KURT
Bugün Kapalıçarşı'da 3285 dükkan,24 han,bir cami,iki mescit,yedi çeşme,bir şadırvan,bir kıraathane ,beş lokanta,dört kafeterya bulunuyor.Kapalıçarşı'nın 3285 dükkanı toplam 1,5 milyar dolar değerinde. Sergiye adını veren adımlar ise şöyle : Osmanlı Çarşısı , Osmanlı Esnafı ,İstanbul Hanları, Tarihi Yarımada Ticaret Bölgesi , Dönemler İçinde Kapalıçarşı ,Kapalıçarşı'nın Değeri,Çarşının Han ve Kervansarayları ,Bölgenin Caddeleri, Sokakları ve Hanları ,İş Bankası İstanbul'da ve Dünya Finans Merkezi.
Kültür Yayınları'ndan çıkan Çarşı, Pazar, Ticaret ve Kapalıçarşı adlı kitabın yazarları Prof. Önder Küçükerman ve Prof. Dr. Kenan Mortan'ın küratörlüğünü yaptığı sergide, Kapalıçarşı tarihini ortaya koyan orijinal belgeler, gravürler, geçmişten günümüze Kapalıçarşı'da yapılan, altının farklı kullanım alanlarını gösteren yaprak üzeri altın hat ve tekzip işleri, gümüş ve bakır işleri ile takılar ve dokumalar yer alıyor.
Ünlü oryantalist ressam Amadeus Preziosi'nin Kapalıçarşı tablosunun da yer aldığı, İstanbul'un finans merkezi olma yolundaki 550 yıllık serüvenini anlatan sergide Kapalıçarşı'nın çeşitli noktalarından çekilen 360 derece görünümleri, Kapalıçarşı eskizleri, Kapalıçarşı şeref defteri, çok sayıda gravür de kiosklarda ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor.
Tarih öncesinden bu yana ana ticaret yollarının kavşak noktası olmuş Anadolu'nun iktisat tarihinin resmi olarak nitelendirilebilecek Kapalıçarşı, bu sergide bir alışveriş merkezi olmasının ötesinde tasarım, ürün geliştirme ve finans merkezi olma özellikleriyle ön plana çıkıyor. Kapalıçarşı Derneği'nin çeşitli belgeler, ürünler ve sunumlarla katkı sağladığı sergide, Kapalıçarşı'nın inşa edildiği 1460 yılından günümüze kadar geçirdiği evreler; ekonomik ve mimari gelişimi, İstanbul'un ticaret hayatındaki yeri, ülkemizin kültürel ve sanatsal mirası üzerindeki rolü, Kapalıçarşı esnafının değişen yapısı farklı açılardan ele alınarak, görseller ve metinlerle tematik olarak sergileniyor.
Ziyaretçilere; Prof. Önder Küçükerman'ın danışmanlığı ile TRT tarafından hazırlanan Kapalıçarşı konulu Ustanın Sırrı adlı belgeseli izleme olanağı da sunan 10 Adımda Kapalıçarşı sergisi 27 Şubat'a kadar ziyaret edilebilir. Ayrıca her ziyaretçiye bir Kapalıçarşı Haritası da hediye ediliyor. Giriş ücretsiz . Pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 arası ziyarete açık. Ayrıca rehber eşliğinde ücretsiz öğrenci gezileri gerçekleştirilmekte ; randevu için (212) 511 18 04 'den bilgi alınabilir.
SERGİ KÜRATÖRLERİ HAKKINDA
Prof. Dr. Kenan Mortan
1951 yılında İzmir'de doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde lisans ve doktora eğitimini tamamlayarak öğretim üyesi oldu. Basın sektöründe muhabir ve yazar olarak çalıştı. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için 40 ilde seminerler verdi. Massachusetts Institute of Technology'de konuk öğretim üyesi olarak bölge planlama konusunda çalıştı. Bir düzineyi aşkın kitap ile çok sayıda bilimsel makale ve gazete yazısı kaleme aldı. Halen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde öğretim üyesidir.
Prof. Önder Küçükerman
1939 yılında Trabzon'da doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'ni bitirdi. 1971'de Akademi'ye bağlı Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu'nda ilk Endüstri Tasarımı Bölümü'nü kurdu, 1971-2005 arasında Bölüm Başkanlığı yaptı. Akademi'nin 1982'de Mimar Sinan Üniversitesi olarak örgütlenmesinden sonra iki dönem Mimarlık Fakültesi Dekanlığı yaptı. Üniversitelerle büyük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarının işbirliğine önem verdi ve bu konuda öncü çalışmalar yürüttü. 60'ı aşkın kitap, çok sayıda bilimsel ve sanatsal makale yazdı, belgesel filmler yaptı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim üyesi, Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Endüstri Tasarımı Bölümü Başkanı'dır.
Türkiye İş Bankası Müzesi
Hobyar Mahallesi Bankacılar Cad. ,No :2 Bahçekapı Eminönü İstanbul
Tel : 0212 511 13 31
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.