• BIST 9355.86
  • Altın 2837.382
  • Dolar 34.4229
  • Euro 36.2785
  • İzmir 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Antalya 25 °C
  • Ankara 18 °C
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ekim 2024 68'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Eylül 2024 67'nci Sayısı Yayında 
  • Turizmin Sesi Dergimizin Ağustos 2024 66'nci Sayısı Yayında 

1 MİLYON 460 BİN METREKARELİK MÜZE

1 MİLYON 460 BİN METREKARELİK MÜZE
Türkiye'de son yıllarda yapılan en önemli tarihi keşiflerden biri olan Germenicia Antik Kenti'nde dünyanın en büyük arkeoparkı kurulacak

TURİZMİN SESİ


Kahramanmaraş'ta 1 milyon 460 bin metrekare alana yayılan antik kentteki buluntuların yerinde sergilenmesi planlanıyor. Kaçak kazılarda ortaya çıkan ve Romalı aristokratlara ait olduğu tahmin edilen Germenicia Antik Kenti Yamaç Villaları'nın taban mozaiklerinin dünya otoritelerine tanıtılması amacıyla Uludağ Üniversitesi Mozaik Araştırmaları Merkezi tarafından organize edilen, Kahramanmaraş Valiliği himayesinde ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle gerçekleştirilen 5. Uluslararası Türkiye Mozaik Corpus'u Sempozyumu sonuç bildirgesi açıklandı.

28-30 Haziran tarihleri arasında Kahramanmaraş'ta yapılan ve yerli-yabancı yaklaşık 100 bilim insanının katıldığı sempozyumun sonuç bildirgesinde Germancia'daki buluntuların müzeye taşınmaması ve yerinde sergilenmesi önerildi. Bu sayede 1 milyon 460 bin metrekare alanda oluşacak arkeoparkın dünyanın en büyüğü olacağı belirtiliyor.
Bakanlar kurulu kararlı kazı statüsü isteniyor

Sempozyum sonuç bildirgesi, komite adına Uludağ Üniversitesi Mozaik Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Avusturya Bilimler Akademisi ve AIEMA Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Werner Jobst, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürcan Polat ve Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Şener imzasıyla yayınlandı. Komite üyelerinin tavsiye niteliğinde kararlarının yer aldığı sonuç bildirgesinde şimdiye kadar sürdürülen kurtarma kazırlarının bilimsel arkeolojik kazılara dönüştürülmesi istendi. Kentte müze başkanlığında sürdürülen mevcut kazıların Bakanlar Kurulu Kararlı Kazı statüsüne dönüştürülmesi gerektiği belirtilerek, bilimsel kazıların başlatılmasına kadar bir bilim ve teknik kurulun oluşturulması gerektiği vurgulandı.

Bölgede kentsel dönüşüm
Bildirgede, günümüz yerleşiminin üzerine kurulduğu antik kent alanının yüzey araştırması, jeofizik çalışmalar ve sondaj kazılarıyla, sit alanının gerçek sınırlarının belirlenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Kamulaştırılan alandaki mevcut binaların, toprak altında olası buluntuların korunması da gözetilerek yıkılması ve kaldırılmasının önerildiği bildirgedeki tavsiye kararları arasında bu konuya uzun vadeli bakılarak antik kentin bulunduğu yerleşim alanında kentsel dönüşümün programa alınarak biran önce planlanması gerektiği de yer aldı. Gerçekleştirilecek kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkartılacak mozaikler dahil tüm kültür varlıklarının, müzeye taşınmadan yerinde sergilenmesi ifade edilerek, Kahramanmaraş'ta bir arkeopark oluşturulması, böylece Kahramanmaraş'ın kültür, turizm ve tanıtım açısından yeni bir kimlik daha kazanacağı vurgulandı.

Romalı aristokratların villaları
Kaliteleri ve ikonografileri açısından Zeugma mozaikleri ile yarışacak nitelikte olan Germanicia kenti, şehir merkezinden başlayarak Karamaraş semtine kadar 146 hektarlık geniş bir alana yayılıyor. Kentin kalıntılarının bulunduğu Dulkadiroğlu, Bağlarbaşı, Namık Kemal ve Şeyhadil Mahalleleri, bu kapsamda 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi. Antik kentte 2010 yılında başlatılan kurtarma kazılarında taban mozaiklerinin bir bölümü gün yüzüne çıkarıldı. 10 desimetrekareye düşen mozaik taşı sayısı yaklaşık 15-20 tane olan mozaik tabakalarındaki özenli işçilik, tasvirlerdeki desen, konu ve ikonografi çeşitliliği mozaik tabalarının özgün bir karakter taşıdığını gösteriyor. M.S. 4. ve 5. yüzyıla ait bir Roma Kenti olduğu ve sakinlerinin yüksek mevkili aristokratlar olduğu anlaşılan Germenicia Antik Kenti'nde her birinde yaklaşık 15-20 oda bulunan 100 adet villanın olduğu tahmin ediliyor. Villalarda bulunan taban mozaikleri, dönemin sosyal ve kültürel hayatı hakkında önemli ipuçları veriyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 216 481 51 21