TURİZMİN SESİ
Otel Genel Müdürü Yakup Demir, sıcaklığın artmasıyla otelde doluluk oranının geçen haftalara oranla yüzde 40 yükselerek yüzde 70'e ulaştığını söyledi. Çeşme'ye gelen turistlerin beklentisinin "serin hava" olduğunu vurgulayan Demir, şöyle konuştu: "Esintili hava bekleyen konuklarımız, bu hafta ciddi sıcakla karşılaştı.
Deniz suyu sıcaklığı 28-29'a, dış sıcaklık ise 36-37'ye çıktı. Bu hafta konuklarımızın beklentilerini karşılamak için havuzlarımıza buz atmaya başladık. Deniz suyu sıcaklığı 29-30 olunca deniz serinletmiyor. Özellikle denizden çektiğimiz suyla doldurduğumuz havuza buz atıyoruz. Gelen konuklarımızı daha çabuk serinletmek, onları sıcaktan kurtarmak, gerçek bir Çeşme atmosferi yaşatmak için bu önlemi aldık." Otel müşterilerinden Yiğit Numan, sıcak hava nedeniyle buzlu havuza girdiğini ve çok eğlendiğini bildirdi.
Almanya'dan tatil için gelen Ali Aras da buzlu havuzun kendisine iyi geldiğini ve serinlettiğini ifade etti. Serinlemek için kent dışına çıkma imkanı bulamayan İzmirlilerin tercihi olan Balçova'daki Termal Aquacity de mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklığı nedeniyle yoğun talep alıyor. Su parkı yetkilileri, havuza gelen müşteri sayısının bir günde 2 bine ulaştığını, misafir sayısının hazirana göre yüzde 100 arttığı nı kaydetti.Türkiye'nin en sıcak illerinden Aydın'da hava sıcaklığı öğle saatlerinde 40 dereceyi bulurken, vatandaşlar sıcaktan korunmak için çeşitli yollar seçiyor. Özellikle kapalı ve klimalı ortamların son derece kalabalık olduğu, serinlemek isteyen bazı vatandaşların çarşıdaki kar helvacılarına daha fazla ilgi gösterdikleri gözleniyor.
Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Neslihan Şendur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sürekli sıcak ortamda dolaşan ya da çalışanların, deride yaşlanma riskiyle karşı kar şıya olduğunu, bu nedenle hastalık riski de taşıdığını belirtti. Güneşin artan etkisinin deri kanserine yakalanma riskini o derecede artırdığına dikkati çeken Şendur, şunları kaydetti: "Özellikle bu mevsimde tarlada sulama ve çapa işi yapanlar, sanayi sitelerindeki kaynakçılar, fırın ve dönercide çalışanlar, deri kanseri ve deri yaşlanma riskini diğerlerine oranla 2 kat fazla yaşamaktadır.
Bununla birlikte güneşin dik olduğu saatlerde dışarda çalışmak zorunda olan sarışın, mavi gözlüler ile açık tenlilerde deri kanserine yakalanma riski daha fazladır. İnsanların mutlaka güneşten korunması gerekir."
Adana'da bir girişimcinin geliştirdiği "açık hava kliması", bunaltı cı yaz aylarında iş yapamayan esnafın yüzünü güldürdü. Müşteriler, geliştirilen su soğutmalı klima sayesinde hava sıcaklığının 20-25 dereceye düşürüldüğü başta kebapçılar olmak üzere açık alanda hizmet sunan esnafı tercih ediyor.
Adana'da kurulu şirketinin sahibi Serdar Çelik, AA muhabirine, geçen yıl esnafın talebi üzerine ürettikleri 2 ve 3 metre boylarındaki dev fanları Ar-Ge çalışmaları sonucu geliştirerek "su soğutma" özelliği kazandırdıklarını söyledi. Çukurova yöresinde yaz aylarında 40 dereceyi aşan sıcaklarda müşteri sıkıntısı yaşayan lokanta, otel, çay bahçeleri gibi birçok işletmenin dev fanlara büyük ilgi gösterdiğini vurgulayan Çelik, şöyle devam etti: "Talepler doğrultusunda sistemi geliştirdik ve su fanlı sistemin imalatına başladık. Firmalar nezdinde görücüye çıkardığımız fanlı sistemde doğal serinlik yaratmak amacıyla gaz ve türevlerini kullanmadık.
Açık mekanda hava sıcağını müşteri memnuniyeti seviyesine indiren sistem, suyun serinliğini ortama vererek işlevini yerine getiriyor."
Klimanın nasıl çalıştığını anlatan Çelik, fanla bağlantısı bulunan su peteklerine belirlenen oranda su konulduğunu, elektrikli sistemin devreye girmesiyle çalışan motorun devridaim yaparak ortama soğuk hava verdiğini bildirdi.İki metrelik fanın peteklerinin 50-60 litre, 3 metrelik fanın ise 120 litre su aldığını anlatan Çelik, 3 metre boyutundaki sistemin yaklaşık 30 metrekarelik alanı serinleterek, açık alanda 40 derece olan sıcaklığı 20-25 dereceye kadar düşürebildiğini, klimayı 2 bin 500 liradan başlayan fiyatlarla imal ettiklerini kaydetti.
Sistemi Adana'da ilk olarak iş yerinde kullanan lokanta sahibi Süleyman Gökmen de müşterilerinin artık yazın bunaltıcı sıcağından etkilenmeden, açık mekanda terlemeden kebaplarını yiyebildiğini belirterek, "Klima sayesinde kış aylarına göre, daha çok iş yapar hale geldik" dedi.
Samsun Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hümeyra Ulubay, yaptığı açıklamada, aşırı sıcaklar nedeniyle Samsun'da sokak hayvanlarının su bulmakta sıkıntı çektiklerini söyledi. Sokak hayvanlarının, insanların yardımı olmadan içme suyu bulmalarının zor olduğunu ifade eden Ulubay, bunun için "Bir Kap Su Koy" kampanyası başlattıklarını belirtti.
Duyarlı insanlardan yaşadıkları yerlerde sokaklara hayvanlar için bir kap içinde su bırakmalarını isteyen Ulubay, yerel yöneticilerden de bu konuda çalışma beklediklerini bildirdi. Her canlının yaşama hakkı olduğunu vurgulayan Ulubay, şunları kaydetti: "Sokaklarda barınan köpek ve kedilerin, hatta kuşların dahi insanların desteği olmadan yaşama şansları yok. Bu nedenle herkes üzerine düşen sorumluğu yerine getirmeli. Dernek olarak belirli cadde ve köşe başlarına içinde su olan kaplar bırakıyoruz. Bu kaplar çöp gibi algılanıyor ve atılıyor. Bunun iç in insanlarımızın daha duyarlı olmasını istiyoruz. Her sabah Cumhuriyet Meydanı'na güvercinler için su koyuyoruz. Ağaçlık alanlara, parklara, hayvanların olduğu her yere su bırakıyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.